fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 06:28

Трайчо Трайков: Не е оправдано да се харчат грешни средства за паметника на Съветската армия, който скоро може да го няма

"Този монумент няма място в града и въобще не е трябвало да бъде строен ", смята кметът на район "Средец"

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Първият документален знак за искане на собствеността върху паметника на Съветската армия в София е от руското посолство. Те се обръщат с писмо, в което казват, че са разбрали, че са необходими средства за ремонта на паметника и предлагат да ги осигурят срещу прехвърляне на собствеността на паметника и прилежащия парцел или чрез отдаване за безсрочно и безвъзмездно ползване. Това каза пред NewsOne кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, коментирайки разгорилия се наскоро казус около това искане.

“Това звучи напълно абсурдно. Такава е и реакцията на всички институции, които са взели отношение към казуса, с изключение на бившия областен управител на София Николай Пехливанов от „Атака“, който подкрепя идеята и е поискал паметникът да бъде ремонтиран“, казва Трайков.

Снимка: Владимир Христовски

От думите му става ясно, че монументът се стопанисва от българската държава и за ремонта му ще са необходими 390 000 лева. Все още обаче  не е ясно дали и кога ще започнат дейностите или ще бъде стартирано обществено допитване каква да бъде съдбата му.

“Ако се обезопасява районът около паметника, той трябва да бъде направен по естетически и приемлив начин. Не искаме да виждаме седене с години наред на строителни платна, ограничаване на всякакъв достъп или пък някакви въжета, които са неефективни. Предложили сме на общинския строителен контрол варианти”, казва той.

И пояснява: “Не е оправдано да се харчат грешни средства за нещо, което в обозримо бъдеще може да го няма. Непосредствената задача е, той да не представлява опасност за хората”, убеден е районният кмет.

Според него този паметник няма място в града, дори въобще не е трябвало да бъде строен, но това е личната му позиция, която няма как да предопредели какво ще се случи в бъдеще.

“Този монумент разделя и противопоставя части на българското общество. Достатъчно категорично се иска и неговото преместване, и неговото запазване. Не е оправдано центърът на нашия град да бъде доминиран от нещо, издигнато в прослава на една окупационна сила, наложила режим, който след това е обявен за престъпен. Това е дебат, който не знам колко скоро ще бъде приключен”, добавя още той и подчертава, че в този паметник няма никаква историческа и морална достоверност, която да отговаря на неговите разбирания за национално достойнство.

Той не пожела да коментира дали евентуалното премахване на монумента може да стане повод за влошаване на отношенията между двете държави.

“Не ми се иска да коментирам дали пипането на този паметник ще влоши отношенията ни с Русия. Има си външно министерство, правителство и президент, които отговарят за външната политика“, обяснява той.

На 8-ми октомври NewsOne потърси за коментар по темата руското посолство в София, откъдето все още не са ни отговорили.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here