fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:15:07
петък | 27.05.2022 | 19:15:07
28.8 C
София

Тошко Йорданов: Трябва да се обсъди коалиционното споразумение за Северна Македония, защото „нещата са на ръба“

Той посочи, че договорът за добросъседство не се спазва от македонската страна

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Трябва да се обсъди коалиционното споразумение и по-конкретно темата за Република Северна Македония, защото „нещата са на ръба“. Това каза Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на “Има такъв народ” за Българското национално радио в отговор на въпрос дали ще има предсрочни избори. По думите му една политическа сила и нейният лидер от вчера и министър-председател на държавата си е позволявал да води разговори, за които не е известявал Министерството на външните работи, не е получавал одобрение и санкция от коалиционните партньори.

Йорданов посочи, че договорът за добросъседство не се спазва от македонската страна. Ако македонската страна не започне да изпълнява поетите ангажименти, няма да бъде вдигано ветото за започване на процеса за присъединяване към Европейския съюз, допълни той. По думите му премиерът Петков и негова съветничка са водили разговори, в които това се заобикаля. Договорът трябва да се изпълнява, трябва да се водят разговори, трябва да се защитава ясно нашата позиция, а не да пускаме уклончиви сигнали, каза още той.  

Вървяха две писти – една официална от държавата, следвана от министерство на външните работи, и друга – неофициална, провеждана от премиера Кирил Петков и съветничката му Весела Чернева, коментира Йорданов изказването на министър Теодора Генчовска за водене на две външни политики. 

По думите на Йорданов премиерът няма подкрепата от страна на парламента за вдигане на ветото, защото разбирането на по-голямата част от депутатите е, че РСМ не изпълнява своята част от договора. Ние, като политическа партия и като коалиционен партньор, няма как да позволим това нещо да стане, добави Йорданов, цитиран от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук