fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:25:45
неделя | 29.05.2022 | 01:25:45
16.8 C
София

Тошко Йорданов: Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера

Планът за приемане на еврото, което засяга всеки един български гражданин, джоба и спестяванията му, финансовият министър се опитва да го решава еднолично, смята той

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Толкова важно нещо в държавата като плана за приемане на еврото, което засяга всеки един български гражданин, джоба и спестяванията му, финансовият министър се опитва да го решава еднолично, без да се допитва до парламента. Това коментира председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на брифинг в Народното събрание.

Преди това от партията поискаха в декларация от парламентарната трибуна Националният план за въвеждане на еврото, който днес ще разгледа Министерският съвет, да бъде обсъден в Народното събрание.

“Този парламент е тук за това, за да може да се обсъжда в широк кръг от представителите на народа, да имат всички граждани достъп до тази информация и тогава да се вземе решение, а финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера, това е абсолютно недопустимо”, коментира Йорданов.

Според него това е все едно финансовият министър сам да си разпише бюджета, да не го покаже на народните представители и “да си го действа, както на него му отърва”. Включително в момента с бюджета, който е гласуван от Народното събрание, финансовият министър си позволява да прави неща, за които няма санкция, смята депутатът. В случая с приемането на еврото се опитва да направи същото, допълни той. 

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) коментира, че този план не би трябвало да бъде приет набързо и “на тъмно”, а би трябвало да бъде представен в Народното събрание. Стоим твърдо зад това да ни бъде представен този план, за да сме сигурни, че курсът 1,95583 ще залегне там и ще бъде отразен т.нар. анализ разходи/ползи, коментира той.

Според Каримански процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен и труден, затова от ИТН искат да знаят как ще бъде включен в този национален план, кои органи са ангажирани и как ще бъде разпределено във времето. От изключително значение е как ще устоим на шока от инфлацията, тъй като той е определящ за по-нататъшно изпълнение на критериите за влизане в еврозоната, посочи още той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук