27.01.2023 | петък | 14:01

Топлофикацията в Перник ще работи на газ през лятото

Публикувано:

Сподели поста:

Изпълнителният директор на “Топлофикация – Перник”  Ясен Кацаров обяви, че след края на отоплителния сезон ще бъдат пуснати в експлоатация три когенератора, с помощта на които, предприятието ще може да работи с природен газ . Той съобщи това по време на провелата се днес кръгла маса на тема “От въглища към здраве – възможен ли е преходът?”, организирана от местното сдружение “Дишай, Перник”.

Кацаров обясни, че над 90 процента от строително-монтажните работи са приключили.

“В началото на следващата година да започнат тестовете на системата, така че от следващата пролет предприятието да работи само с природен газ в летните месеци”, каза той.

Бившият директор на дружеството Любомир Спасов заяви, че инвестицията е била планирана за лятото на 2021 г., но нещата са се забавили заради трудности при проектирането и съобразяване с наличните многобройни комуникации на площадката на ТЕЦ “Република”.

От думите на наследника му на поста се разбра, че тези мощности не могат целогодишно да осигуряват необходимата енергия за града.

“Сумарната им номинална топлинна мощност е до 19,5 МВ, а електрическата – 21,7 МВ. Имаме реалния шанс с когенераторите, поне през летния сезон да станем въглеродно по-неутрални”, коментира Кацаров.

Повече от 50 години две трети от населението на Перник ползва пряко топлинна енергия от дружеството.

ТЕЦ “Република” разполага с 3 парни котела и доставя топлоенергия на 20 000 абоната.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....