fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:20:16
петък | 27.05.2022 | 08:20:16
15.8 C
София

“Топлофикация – Перник” ще работи и с биогаз

За производство на биогаз ще се използват царевични стебла, слама и други естествени неопасни материали

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Топлофикация – Перник” е подготвила  инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия, работеща с основно гориво биогаз, съобщиха от дружеството. За производство на биогаз ще се използват царевични стебла, слама и други естествени неопасни материали от селското и горското стопанство.

Предвиденият капацитет на инсталацията е 6 Мвт електрическа енергия и 3,15 Мвтч топлинна енергия.

Съоръжението ще бъде разположено на площадката на “Топлофикация – Перник”, където е осигурена необходимата инфраструктура в т.ч. водозахранване, електроснабдяване и вътрешни пътища. Отделно е предвидено да бъде изграден и склад за суровината, включваща раздробени царевични стебла и друга биомаса с капацитет, който да обезпечи едногодишна експлоатация на инсталацията.

„Изгарянето на биогаз в топлофикационния процес спомага за редуциране на изпусканите вредни емисии във въздуха“,  каза изпълнителният директор Чавдар Стойнев.

Използваната технология за получаване на топлинна и електрическа енергия от биогаз няма да емитира вредни вещества, уверява Стойнев. Според него свежата биомаса ще преминава през процеси на центрофигуране и подсушаване без вредно въздействие върху околната среда, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук