30.11.2022 | сряда | 03:17

Топ музиканти дават начало на празничната декемврийска програма на Софийската филхармония

Публикувано:

Сподели поста:

На 1 декември Софийската филхармония посреща един от най-известните съвременни виолончелисти в света Даниел Мюлер-Шот. Под палката на уважавания швейцарски диригент Мишел Табачник той ще представи знаковия за класическата музика Концерт за виолончело на Едуард Елгар. Маестро Табачник включва в програмата и Клод Дебюси – „Ноктюрни“ за симфоничен оркестър и Симфония №3 от Брамс.

Даниел Мюлер-Шот е определян като „безстрашен изпълнител с изгаряща техника“, който според The New York Times питежава „интензивна експресивност“. Ученик на Мсистлав Росторпович, той печели конкурса „Чайковски“, когато е едва 15-годишен.

Великолепният челист гостува редовно на водещи световни оркестри сред които оркестрите на Ню Йорк, Бостън, Кливланд, Чикаго, Филаделфия, Сан Франциско и Лос Анджелис, Берлинската филхармония, Гевандхаус оркестър, Мюнхенска филхармония, радиооркестрите в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Лайпциг, Хамбург, Копенхаген и Париж, Тонхале – Цюрих, Филхармонията на Осло, Лондонският симфоничен и филхармоничен оркестър , Симфоничния оркестър на град Бирмингам, Холандския филхармоничен оркестър, Испанския национален оркестър, симфоничния оркестър на Сидни и Мелбърн, симфоничния оркестър на NHK – Токио, Националния симфоничен оркестър на Тайван (NSO) и Филхармоничния оркестър на Сеул. Сред диригентитес които работи са имена като Марк Албрехт, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, Алън ГилбъртНееме Ярви, Андрис Нелсънс, Андрес Ороско-Естрада, Кирил Петренко, Майкъл Сандерлинг и Кшищоф Урбански.
Дългогодишно сътрудничество го свързва с Яков Крайзберг, Курт Мазур, Лорин Маазел и сър Андре Превин.

За историческото честване на Деня на германското единство през 2018 г. и в памет на своя починал учител Мстислав Ростропович, Даниел Мюлер-Шот свири пред около 500 000 слушатели пред Бранденбургската врата в Берлин музика от Йохан Себастиан Бах.

Неговите записи се приемат с ентусиазъм както от публиката, така и от критиката и са получили множество награди, включително Gramophone Editor’s Choice, Strad Selection и „CD на месеца“ на BBC Music Magazine, Тримесечната награда на немските звукозаписни критици, Diapason d’or, Международната награда за класическа музика (ICMA)

Даниел Мюлер-Шот свири на виолончело „Ex Shapiro” Matteo Goffriller, направено във Венеция през 1727 г.

Даниел Мюлер-Шот ще си партнира с швейцарския маестро Мишел Табачник. Диригентът е протеже на Игор Маркевич, Херберт фон Караян и Пиер Булез, на когото е асистент в продължение на четири години в Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондон.

Маестрото е бил главен диригент на Оркестър на фондация „Гюлбенкян“ в Лисабон, Филхармонията на Лотарингия и Ансамбъл Inter Contemporain в Париж. Дирижира Берлинска филхармония, Концертгебау оркестър, Амстердам, Токио NHK, Оркестър де Пари. Чест гост е на фестивалите в Люцерн, Залцбург и Екс ан Прованс.

В оперното поле Мишел Табачник дирижира в оперните театри на Париж, Женева, Цюрих, Копенхаген, Лисабон, Рим и Монреал. Изтъкнат педагог, той води майсторски класове в Амстердам (NOS), Лисабон (Фондация Гюлбенкян), Парижката консерватория, Стокхолмската консерватория и други, той е заемал и длъжността професор по дирижиране в двата факултета по музика Университет в Торонто (1984–1991) и Кралска датска музикална академия в Копенхаген (1993–2001)

През 2008 г. Мишел Табачник става музикален директор и главен диригент на Брюкселска филхармония.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България‘ и в Ивентим.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...