8.12.2022 | четвъртък | 02:37

Томислав Дончев: Часове наред нямаме отговор за допълнителните 228 машини

Публикувано:

Сподели поста:

Машините за гласуване трябва да са 12 737. Имаме данни, че те са с 228 повече. Трябва ясен отговор на въпроса какво правят тези машини там и за какво ще се използват. Най-притеснителното е, че часове наред такъв отговор нямаме, каза в ефира на bTV зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той подчерта, че целта им не е да внасят недоверие за изборния процес.

„Въпросите са: тези машини ще участват ли в изборния процес, сертифицирани ли са, ако са предназначени за гласуване в чужди държави, какво правят в склад, нает от държавата и охраняван от полицията“, попита той.

Дончев изрази притеснение от факта, че Централната избирателна комисия не знае за тези устройства.

„За да няма съмнение по отношение на изборния процес, трябва ясен отговор от Комисията и Министерския съвет“, настоя зам.-председателят на ГЕРБ.

Той призова още служебният вътрешен министър Бойко Рашков да докаже твърденията си по отношение на АМ „Хемус“.

„Не знам дали фактологията за парите за магистрала Хемус е такава, защото само часове преди това вътрешният министър каза, че има пари които са трансферирани не с банков превод, а носени в чували и сакове. Няколко часа след това негов служител каза, че не е имало пари, или поне те не знаят, които са носени в чували и сакове“, каза Дончев.

Той попита дали е вярно това, което е казал Рашков преди месеци, че хиляди българи са били подслушани?

„Вярно ли е, че Бойко Борисов има банка, защото БНБ каза, че няма. Мога да кажа, че всички тези неща са толкова верни, колкото и предишните“, коментира той.

МВР: 60 млн. лв. за строежа на АМ „Хемус“ са изнесени в сакове и чували | NewsONE

По думите му, ако има 60 милиона в кеш, това е нещо притеснително и трябва да бъде проверено.

„Но нека първо разберем дали е истина, защото на същата пресконференция министърът каза, че магистрала „Хемус“ се е срутила, а се оказа насип“, подчерта Дончев.

Рашков: Част от АМ “Хемус” се е срутила | NewsONE

По отношение на предстоящия вот, зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че при по-голяма преднина на партията на изборите – 8-10 процента, те са длъжни да направят опит да сформират правителство, дори това да е само знак.

„Не бихме направили коалиция на всяка цена, тя не може да взема трудни решения“, подчерта Дончев.

Той коментира, че въпрос на добро възпитание е да не отблъскваш протегната ръка, но не вижда как биха могли да работят в коалиция с БСП и с ДПС, защото подобно сътрудничество няма да бъде подкрепено от техните симпатизанти.

На въпрос възможно ли е ГЕРБ да направи правителство на малцинството, той отговори:

„Възможно е, защо не, с уговорката, че в такава политическа ситуация всякакви закани кое няма и кое 100 % ще станат подозрителни.“, заяви Дончев и увери, че ГЕРБ са готови да служат добросъвестно и в опозиция, макар че „опитът от 2013-2014 г. сочи до какво води опитът за изолиране на най голямата политическа сила.“

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС