fbpx
20 C
София
14 август 2022 | неделя | 21:06

Точно днес – 24 години от смъртта на Тодор Живков

Той е един от най-дълго управлявалите лидери на България

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Днес се навършиха 24 години от смъртта на Тодор Живков. Обичан от едни, презиран от други, но фактите са факти – той е един от най-дълго управлявалите лидери на България не само в съвременната политическа история, а изобщо. Историите за неговото управление не са еднозначни.

Бай Тошо е управлявал страната ни точно 33 години – от Априлския пленум през 1956 г. до 10 ноември 1989 г., когато е разжалван от поста генерален секретар на БКП. По дълго от този властови интервал е управлявал само цар Петър (927 – 969 г.). 

Тодор Живков е роден на 7 септември 1911 година в село Правец. Учил е първо там, след това в Ботевград, после заминава за София, където се записва в полиграфическото училище. През 1930 г. става член на Български комунистически младежки съюз (БКМС), а през 1932 г. е приет за член на Българската работническа партия (тесни социалисти). От месец юни 1943 г. е определен за сътрудник на Щаба на Първа софийска въстаническа оперативна зона. Назначен е за пълномощник на ОК на БРП за партизанския отряд „Чавдар“ с нелегалното име Янко. В партизанската му биография има спорни моменти, включително влизането на отряда „Чавдар” в София на 9 септември 1944 ., което според някои изследователи не се е случило на тази дата. Непосредствено след Деветосептемврийския преврат – на 10 септември 1944-а, Тодор Живков е назначен от новия вътрешен министър Антон Югов за главен инспектор в дирекция „Униформена милиция“ с чин подполковник.

През 1945 година за пръв път става народен представител. От януари 1948 г. Живков е първи секретар на Градския комитет на БРП (к.) в София. От юли 1951 до ноември 1989 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП. Завежда секретариата на ЦК на БКП от 1953 г. През 1954 г. е избран за първи секретар на ЦК на БКП, а на Априлския пленум Тодор Живков се утвърждава като единствен лидер на БКП. Започва чистка на конкурентите му в партията и Живков постепенно се налага като едноличен лидер, какъвто остава до ноември 1989-а, когато е свален от власт, а по-късно и изключен от БКП.

След това срещу него са заведени дела за Възродителния процес, за т. нар. лагери на смъртта, за злоупотреби в раздаването на апартаменти, за отпускане на помощи на комунистически страни, с което е ощетен държавният бюджет. По казуса с апартаментите е оправдан, а останалите дела са прекратени след кончината му. По-дълго от Тодор Живков България е била управлявана само от цар Петър (927 – 969 г.). Оценката за Живков е нееднозначна и до днес, а много хора все още го наричат Бай Тошо или Тато.

През 2016 година Корнелия Нинова и депутати от левицата се снимаха пред паметника на Тодор Живков в Правец. Посетиха и родната му къща. За спомен за поколенията.

Експерти са категорични, че оценката за управлението на Бай Тошо тепърва ще се дава от историци и шансът тя да е максимално обективна все повече се увеличава с времевата дистанция.

- РЕКЛАМА -spot_img
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img