28.11.2022 | понеделник | 03:31

ТикТок-ът на културата

Публикувано:

Сподели поста:

Стартира каналът на NewsONE за подкасти, а Драгомир Симеонов ще е сред неговите постоянни автори

От Драгомир Симеонов

Нямах си работа оня ден, та се пошегувах с министъра на културата. Знам, че с културата шега не бива. А и министърът е съвсем пресен. Млад и свеж като репичка. В хубавия смисъл на думата. Поне сто дни трябва да минат до първата закачка с него. Да обръгне малко, да види коя дирекция с какво точно се занимава, да смени състава ѝ. Да помълчи на няколко заседания на Министерски съвет, докато батковците и каките спасяват страната. И после да каже една дузина не-та на разни, дето ще го врънкат за пари. В крайна сметка до това опира същността на службата, няма какво да се лъжем. Приятелството си е приятелство, но свиренето е с пари. Вие познавате ли някой, който твори безплатно култура? По свое желание, имам предвид. Пратете му поздрави от мен, ако го видите.

Шегата ми беше следната. Като чух биографията на младежа, как бил нещо като холивудски актьор, но припечелвал допълнително като тенис-учител и пицар, си казах, че по-подходящ за поста няма. Човекът на културата трябва от рано да свикне да припечелва и от допълнителна дейност. Включително и като министър. Надеждата ми е поне да има TikTok. Защо намесих тиктока, ще си кажете. Разводни се коментарът. Тъкмо беше станало дума за това как културата и парите са в ръцете на някого, който не разбира особено и от двете, но все пак успява да ги съчетава. И бам – някаква забележка за TikTok. Защото, приятели, това също е култура. С много по-голяма аудитория от операта да кажем. А за нея никой никаква грижа не полага по традиция. Сещате ли се? Докато ние, големите, спорим за ключови казуси, самата култура си пробива път през телефона на хлапетата и в тоя гъсталак министър отдавна не е стъпвал. То култура идва от colere, обработвам, грижа се, поддържам. Терминът е земеделски. Чак после се намесват сценичните изкуства и прочее възвишеност.

Твърде авангардна идея е, разбира се, културата да бъде дадена на министъра на земеделието. По принцип битието на твореца би могло и да е под опеката на Министерството на труда и социалната политика. То и това си е труд. Сградите и прочее фонд ги бутаме директно към Министрествтото на регионалното развитие и благоустройството; авторските права – при правосъдието. И готово. Въобще нямаме нужда от министрество на културата в тоя му вид, ако питате мен. То и без това е сравнително нова структура. Когато се създава през 1941, носи името Дирекция на националната пропаганда. Без майтап. После е комитет по това и онова. Сливахме го ту с образованието, ту с туризма. Виждате, нямаме някаква голяма национална идея какво да правим с културата и затова е пълен саморасляк. Че чак хасковските тенисисти заминават за Америка, че да видят и те кино.

Пропаганда е кофти дума. Да я сменим с „визия” предлагам. По иновативно е. Културната визия трябва да са приоритет на министър-председателя повече и от цената на тока. Да назначиш едно голобрадо момче да раздава пари на читалища е умиляващо, признавам. Но не звучи като културен план. Звучи като назначение на стажант в новия ти офис.

Ние вече имахме премиер, дето не ходеше по премиери; дано промяната продължи и в тази област с новата власт. От това зависи и икономиката, и образованието, че и ваксинацията, ако щете. Иначе изложба, на която никой да не отиде, всеки може да организира. И да даде една торба пари за нея.

Затова надеждата ми е министърът на културата да има TikTok. Симпатяга е, има сторита за споделяне. Дано да стане инфлуенсър. Вместо да ходи по заседания и да смята бюджети, да се пусне в нета и да обясни на хлапетата колко е куул да си министър на културата. И дано да го последват масово. Струва си да зарежеш за това въображаемата си холивудска кариера и да оставиш децата на американците друг да ги учи на тенис. И да се захванеш с нашите, че и те наполовина американци станаха от висене по мрежата. Ни на училище ходят като хората, ни на музей стъпват, камо ли на балет. Цялата им култура вече е в телефона, министре. Неизбежно е. Но проблемът е, че там родното творчество е на такова читалищно ниво, че тръпки да те побият. Филмът „Бай Иван” смаза цялото останало кино. И има причина да е така. Затова от сърце ви се моля, г-н министре, станете инфлуенсър. Управлявайте публиката, не седалките по салоните. Защото тя така или иначе ще си намери какво да гледа и то няма да е точно българската култура, която си представяме. Накрая ще се окаже, че сте министър на нищото. Само защото нямате TikTok. Направете си час по-скоро. И това изобщо не е шега.

Драгомир Симеонов
Драгомир Симеоновhttp://www.newsone.bg
Драгомир Симеонов е журналист с дългогодишна практика, от която е натрупал предимно печал, не печалба. Специалист е по всичко, точно колкото всеки друг. Обича да спори. Най-вече със самия себе си. В поредицата му "Джаф-джаф" ще бъдат обсъждани теми, за които кучетата си лаят, докато керванът си върви.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...