С изгонването на 70-те служители от руското посолство България постави рекорд, коментира горещата тема от деня гостът в Коментарното студио на NewsONE TV старши анализаторът Тихомир Безлов.

По отношение на  заканите на Мария Захарова – говорител на руското Външно министерство, че Русия може да предприеме нереципрочни мерки срещу България, както и че изгонването е диктувано от външни на България сили, Безлов  каза, че едва ли има влияние отвън и че на Захарова не са ѝ много ясни нещата, които говори и това са нейни интерпретации.

За каква реципрочност и нереципрочност може да става дума, след като работещите в руското посолство са 118 души, а в нашето в Москва – само 10, зададе въпрос анализаторът, като в същото време отбеляза, че след като направи поредица от недипломатически ходове и изказвания при казуса с кораба ни в Мариупол, руският посланик Митрофанова много се пази напоследък да не греши. 

В студиото Тихомир Безлов засегна и актуалните теми за политическите игри, както  в партиите, така и между самите тях, а от трета страна и по линията политически партии – президент.

Според наблюденията на анализатора стратегията на партиите е бавенето, а на президента – бързането. В същото време не става ясно защо в Мадрид отиде Румен Радев , а не премиерът в оставка Кирил Петков, изненадан е Безлов. Усеща се напрежение между партиите и президентската институция, като единствено ген. Янев ( ген. Стефан Янев, лидер на  “Български възход”) е в добри отношения с Румен Радев, коментира анализаторът.

Очертава се неясно бъдеще, като се има предвид неминуемите проблеми с газа, с рецесията, инфлацията и политическите трусове. Много червени линии разделяха това управление, но още по-фрагментиран и сложен парламент се очертава при следващи избори, прогнозира Тихомир Безлов.

Още от анализите на специалиста по горещите теми гледайте в Коментарното студио на NewsONE TV.