fbpx
More

  Тежкотоварният трафик по АМ „Хемус“ се възстановява от 30 май

  Движението на всички автомобили при виадукта на 34-ти км на автомагистралата в посока столицата ще е в две ленти

  От 30 май, понеделник, се възстановява движението по автомагистрала „Хемус“ на тежкотоварните камиони над 12 тона, пътуващи за София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

  В посока Варна тежкотоварният трафик ще продължи да преминава по обходния път I-1 София – Ботевград през Витиня.

  През миналата седмица започна ремонт на виадукта при 34-ти км на АМ „Хемус“ в платното за София. За изпълнение на дейностите е ограничено движението по двете активни ленти на съоръжението и трафикът преминава в изпреварващата. От понеделник ще се възстанови движението на всички автомобили по двете активни ленти и ще бъде ограничено преминаването по изпреварващата лента. Скоростта на движение в участъка е до 70 км/ч.

  Изпълнените ремонтни дейности позволяват да се възстанови движението на тежкотоварни камиони над 12 тона в посока София и да се улесни преминаването по обходния път през Витиня. Срокът за приключване на строителните работи на съоръжението е до 18 юни т. г.

  Съоръжението при 34-ти км е в лошо експлоатационно състояние и поради това по него е ограничено преминаването на тежкотоварните превозни средства. През миналата година е работено по укрепването на стълбове и ригели (долното строене) в платното за Варна. Тази година работата продължава.

  В момента се ремонтира и обходният път I-1 през Витиня. Текущите дейности на пътя Ботевград – София са в участъка от кръстовището на път I-1 с път II-17 до местността „Витиня“. Трасето е в много лошо състояние, а по него преминава тежкотоварният трафик заради ремонта на тръбата за София на тунел „Ечемишка“ и на виадуктите при 33-ти и 34-ти километър на автомагистрала „Хемус“. Това налага извършването на спешни аварийно-възстановителни работи, за да се осигури безопасното преминаване на камионите по отсечката от първокласния път.