fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:44

Теодора Генчовска: В Киев е обявен комендантски час от 17 ч. в събота до 8 ч. в понеделник

Ограничението затруднява работата на българските власти, тъй като на сънародниците ни не е позволено да напускат домовете си

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министърът на външните работи Теодора Генчовска обяви, че в Киев е обявен комендантски час от 17 часа днес до 8 часа в понеделник.

“Това много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват”, заяви тя.

Премиерът Кирил Петков, който също участва в брифинга, анонсира, че търсят вариант за осигуряването на “зелени” коридори, за да могат да бъдат изведени сънародниците ни от Украйна.

“Нашите служби за сигурност търсим най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем от Киев нашите сънародници. Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев”, каза Генчовска.

Тя обяви, че от Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като са качени и двама украински граждани и четирима италианци.

“През утрешния ден от Одеса тръгват два автобуса съвместно с автобуси на гръцкото генерално консулство и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт”, обяви министърът.

Генчовска препоръча на хората, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 л. гориво и да поддържат пълен резервоар до напускането на територията на Украйна.

Министърът добави, че в Румъния и Молдова има български дипломатически служители, които съдействат за безпроблемното преминаване на сънародниците ни.

Стана ясно още, че 140 души продължават да са в Киев и желаят да бъдат евакуирани. Всеки момент се очаква автобусите да бъдат паркирани на територията на дипломатическото ни представителство там.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img