28.11.2022 | понеделник | 16:17

Теодора Генчовска: Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в сферата на икономиката

Публикувано:

Сподели поста:

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата си от Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката и сигурността, както и възможностите за усилване на политическия диалог между двете страни са обсъждали двамата на днешната си среща в София.

Теодора Генчовска и принц Фейсал бин Фархан ал Сауд проведоха разговор на четири очи в сградата на МВнР, след който очертаха пред медиите основните акценти от него, предаде БТА.

„Кралство Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в Близкия изток. От взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има определен неизползван потенциал, както и да увеличим стокообмена. Бихме искали да задълбочим контактите си в областта на енергетиката, включително ядрената. България разполага с капацитет за предоставяне на услуги и специалисти в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции и програми за обучение на енергийни специалисти“, отбеляза Генчовска.

Като друга потенциална област на сътрудничество тя посочи отбраната и обяви, че вече е отправена покана на Кралство Саудитска Арабия за участие във военното изложение „Хемус 2022“, което ще се проведе в началото на юни.

По време на разговорите е засегната и областта на туризма, допълни Генчовска.

„Разгледахме възможността за сътрудничество за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани с усилията на нашата страна за постигане на диверсификация на доставките на природен газ и нефт“, каза още Генчовска..

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд отбеляза, че България има много възможности във военния сектор и двете страни трябва да работят за задълбочаване на сътрудничеството в тази област. Той коментира още, че е информирал Теодора Генчовска за нивото на сигурност в региона на Близкия изток.

„Работим за прекратяване на огъня в Йемен,“ посочи той.

Според министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия двете страни могат да си сътрудничат ползотворно и в частния сектор. След срещата на Теодора Генчовска с принц Фейсал бин Фархан ал Сауд са проведени и пленарни разговори между двете делегации.

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният...

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха...