fbpx
More

  Теодора Генчовска: Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в сферата на икономиката

  Министърът на външните работи се срещна с принц Фейсал бин Фархан ал Сауд

  Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата си от Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката и сигурността, както и възможностите за усилване на политическия диалог между двете страни са обсъждали двамата на днешната си среща в София.

  Теодора Генчовска и принц Фейсал бин Фархан ал Сауд проведоха разговор на четири очи в сградата на МВнР, след който очертаха пред медиите основните акценти от него, предаде БТА.

  „Кралство Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в Близкия изток. От взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има определен неизползван потенциал, както и да увеличим стокообмена. Бихме искали да задълбочим контактите си в областта на енергетиката, включително ядрената. България разполага с капацитет за предоставяне на услуги и специалисти в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции и програми за обучение на енергийни специалисти“, отбеляза Генчовска.

  Като друга потенциална област на сътрудничество тя посочи отбраната и обяви, че вече е отправена покана на Кралство Саудитска Арабия за участие във военното изложение „Хемус 2022“, което ще се проведе в началото на юни.

  По време на разговорите е засегната и областта на туризма, допълни Генчовска.

  „Разгледахме възможността за сътрудничество за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани с усилията на нашата страна за постигане на диверсификация на доставките на природен газ и нефт“, каза още Генчовска..

  Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд отбеляза, че България има много възможности във военния сектор и двете страни трябва да работят за задълбочаване на сътрудничеството в тази област. Той коментира още, че е информирал Теодора Генчовска за нивото на сигурност в региона на Близкия изток.

  „Работим за прекратяване на огъня в Йемен,“ посочи той.

  Според министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия двете страни могат да си сътрудничат ползотворно и в частния сектор. След срещата на Теодора Генчовска с принц Фейсал бин Фархан ал Сауд са проведени и пленарни разговори между двете делегации.