fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:40:40
петък | 27.05.2022 | 18:40:40
28.8 C
София

Теодора Генчовска: С премиера имаме еднаква позиция относно Република Северна Македония

Моята цел е да вдъхна увереност на българите в Република Северна Македония, каза външният ни министър

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Моята цел е да вдъхна увереност на българите в Република Северна Македония и ще направя всичко възможно те да бъдат вписани в конституцията на тази държава. Това заяви пред журналисти в Битоля министърът на външните работи Теодора Генчовска, която взе участие в откриването на нов клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в града.

Генчовска увери, че нейната позиция и тази на премиера Кирил Петков по темата за европейската интеграция на Република Северна Македония е една и съща. „МВнР води официалната политика на България спрямо Република Северна Македония съгласно рамковата позиция и с подкрепата на Народното събрание“, каза още тя пред БТА. 

„Силно се надявам нашите съюзници да проявят разбиране по отношение на проблемите, които трябва да решим заедно с колегите от Република Северна Македония. Разчитам на подкрепа, а не на натиск от съюзниците“, отбеляза още министърът на външните работи. Генчовска допълни, че очаква Република Северна Македония да изпълнява ангажиментите и да покаже конкретни резултати по тях. 

Министърът на външните работи бе част от българска делегация, в чийто състав влязоха премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова и народни представители от няколко парламентарни групи, която проведе среща с представители на български организации в Република Северна Македония. 

“Външното министерство води официалната политика на България по отношение на РСМ, съгласно рамковата позиция с подкрепата на Народното събрание. Няма как да не мине без външен натиск, надявам се на разбиране и подкрепа от страна на нашите съюзници. Очакваме колегите от Република Северна Македония да изпълнят ангажиментите си по изпълнение на Договора. Очакваме конкретни резултати”, допълни българският външен министър.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук