fbpx
More

  Теодора Генчовска: Позицията ни за РСМ няма да се промени, това не е тенис мач

  Министърът на външните работи е готова да потвърди българската позиция за РСМ пред Оливер Вархей

  „Българската позиция за започването на преговори на Република Северна Македония с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по Общи въпроси.“ Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на днешното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, че топката е в “полето на България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ”.

  „Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи.“, заяви министър Генчовска.

  Теодора Генчовска беше категорична, че българската позиция няма как да бъде променена на Съвета по Общи въпроси, предаде БГНЕС. Тя отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски, че България е взела за заложници РСМ и Албания.

  „Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Загубихме 5 месеца вече в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора“, каза тя.

  Министърът на външните работи е готова да потвърди българската позиция за РСМ пред еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей, чието посещение у нас предстои. В това тя увери журналисти преди изслушването й от парламентарната комисия по външна политика.

  При посещение на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей темата за РСМ ще бъде сред обсъжданите, посочи Генчовска, но отбеляза – имайте предвид, че става въпрос и за Албания. Еврокомисарят Вархей ще има срещи с президента, премиера и външния министър, предаде БТА.