fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 19:14

Теодора Генчовска: България не прави отстъпление по отношение на официалния езика на РСМ

Тя заяви, че оттук нататък зависи единствено от Северна Македония кога страната ще се присъедини към ЕС

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

България не прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на РСМ. Това каза българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска на брифинг, провел се след церемонията по подписването на протокола към Договора за добросъседство и приятелство.

“Изцяло се съобразяваме с решението на НС. Както знаете, в двустранните си отношения с РСМ България не признава техния официален език. Това е обаче малко по-специфично в контекста на останалите 26 държави-членки на ЕС. Те имат своята позиция и по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата официална позиция. Нашата позиция е гарантирана такава, както е  формулирана съгласно договора”, допълни още Генчовска.

Тя заяви, че оттук нататък зависи единствено от Северна Македония кога страната ще се присъедини към ЕС и колко време ще се проточи преговорния процес.

Реалните преговори с Албания ще започнат веднага след първата междуправителствена конференция.

Генчовска посочи, че следващите стъпки би трябвало да доведат до вписването на българите в Конституцията на РСМ.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img