fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:31:31
неделя | 29.05.2022 | 02:31:31
16.2 C
София

Телата на повече от 900 цивилни са били открити в региона на Киев

ООН съобщи, че почти 5 милиона души са напуснали Украйна от началото на руските военни действия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Телата на повече от 900 цивилни са били открити в региона на Киев след оттеглянето на руските сили, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на регионалния началник на полицията.

Снимка: Официален Фейсбук профил на Володимир Зеленски

Андрий Небитов, началникът на полицията в Киевския регион, съобщи, че телата са били изоставени по улиците или погребани във временни гробове.

Снимка: Официален Фейсбук профил на Володимир Зеленски

Той цитира данни на полицията, според които 95% от откритите жертви са умрели от огнестрелни рани. “Следователно разбираме, че по време на руската окупация хората са били просто екзекутирани по улиците”, заяви Небитов. Той добави, че всеки ден се отриват нови тела под развалините и в масови гробове. “Най-много жертви бяха открити в Буча, където има над 350 тела”, каза Небитов.

Снимка: Официален Фейсбук профил на Володимир Зеленски

Броят на украинските бежанци от началото на руската инвазия в Украйна се приближава до 5 милиона, съобщи на сайта си Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от УНИАН.

Снимка: Официален Фейсбук профил на Володимир Зеленски

Според ООН към 14 април 4 796 245 украинци са напуснали страната. Тези данни не включват украинците, които влизат в съседни страни и се връщат у дома. „Сред тези, които са напуснали Украйна, има и лица с двойно гражданство“, отбелязва комисариатът. 

Снимка: Официален Фейсбук профил на Володимир Зеленски

По-голямата част от тях са влезли в страни от шенгенското пространство като Унгария, Полша и Словакия. Заради липсата на гранични проверки между европейските държави обаче няма точна информация за тяхното по-нататъшно придвижване, допълва БТА. 

В Полша са влезли 2,7 милиона украинци, в Румъния почти 727 хиляди, в Унгария 447 хиляди, в Молдова – 419 хиляди. Още 329 хиляди са пристигнали в Словакия. 

Снимка: Официален Фейсбук профил на Володимир Зеленски

Статистиката на ООН включва и данни от правителствата на Русия и Беларус, които съобщават че в тези страни са влезли съответно 484 хиляди и 22 хиляди бежанци. 

Освен това ООН съобщава, че между 18 и 23 февруари 105 хиляди души са напуснали областите Донецк и Луганск и са отишли в Русия. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук