fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:54

Техеран с амбиции да продава газ на Европа

Енергийната индустрия на Иран, чиито доказани резерви на газ са сред най-големите в света, е под ударите на американски санкции от 2018 г., когато Вашингтон се оттегли от Виенското споразумение

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Иран възнамерява да изнася газ за Европа. Това са казали от министерството на петрола на фона на скок в цените заради войната в Украйна.

„Иран проучва темата, но още не сме стигнали до извод“, e заяви. зам.-министърът на петрола Маджид Чегени.

Енергийната индустрия на Иран, чиито доказани резерви на газ са сред най-големите в света, е под ударите на американски санкции от 2018 г., когато Вашингтон се оттегли от Виенското споразумение.

Ситуацията се изостри, когато Киев заяви, че Русия е прекъснала газовите доставки през ключов транзитен хъб в Източна Украйна.

Миналата година ЕС получи близо 155 милиарда куб. метра руски газ – 45 на сто от общия му внос в общността.

Чегени потвърди, че Техеран и Багдад вече са подписали споразумение, по силата на което Иран ще увеличи своя износ на газ за Ирак.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img