fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 05:10:34
четвъртък | 26.05.2022 | 05:10:34
16.7 C
София

ТЕЦ “Марица 3” остава затворен (ВИДЕО)

Министърът на екологията обяви, че е излязло решение на Европейския съд в Люксембург, според което България е осъдена за замърсяване на въздуха

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

За оказан натиск на началника на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. На извънреден брифинг той обясни, че на началника на инспекцията е бил поставен ултиматум от представител на топлоцентралата да отмени заповедта си, с която затваря ТЕЦ “Марица 3”.

По-рано днес синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ “Марица 3” информира, че предвиденият протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се отменя, защото екоинспекцията в Хасково е решила работата на теца да бъде възстановена. Според министъра това обаче не е истинската причина. 

Сандов обяви, че някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си и за тази цел ще издаде предписания за това. Министърът добави още, че е излязло решение на Европейския съд в Люксембург, според което България е осъдена за наднормени нива и системни нарушения по отношение на серния диоксид в Югоизточен регион. Решението е първо и установително, подчерта Сандов и обясни, че следва ЕК да провери дали сме прекратили лошите практики. В противен случай Брюксел ще отправи нов иск към Европейския съд. Това пък ще доведе до финансови санкции за страната ни и евентуално затваряне на “много ТЕЦ-ове”.

От предприятието заплашиха с масови протести в София през следващата седмица под надслов “Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!” В позиция на централата, изпратена до медиите, се казва още, че подготвят писмо до прокуратурата. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук