fbpx
More

  ТЕЦ “Бобов дол” започва изграждането на газовата връзка (ВИДЕО)

  До 20 август се очаква разрешителното от "Булгартрансгаз"

  В средата на август ТЕЦ “Бобов дол” започва изграждането на газовата връзка с газопровода за Северна Македония. Това заяви изпълнителният директор на енергийното дружество инж.Любомир Спасов. До 20 август се очаква разрешителното от “Булгартрансгаз”, допълни Спасов.

  По думите му отклонението ще стане от магистралния газопровод за Северна Македония, който минава съвсем наблизо. Според изготвения план ще трябва да се изгради трасе от около 2 километра. Отреден е и терен за изграждане на газоразпределителна станция.

  Инж.Спасов поясни, че има договорка да се направят отклонението, а ние дотогава трябва да имаме разрешението за строеж на газоразпределителна станция.

  Въпреки повишените цени на природния газ, ТЕЦ Бобов Дол няма да бъде на на загуба, тъй като цената на въглищата също се покачва, а и вредните емисии ще са по-малко, допълни Спасов.

  България има наказателни процедури от ЕК, свързани с дейността на ТЕЦ Бобов Дол . Срещу страната ни е заведено дело в съда в Люксембург по отношение на наднормени нива на серен диоксид в района на Гълъбово.