fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:47

Ремонтът на театър “София” е незаконен

Той се прави без да е съгласуван с Министерството на културата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Ремонтът на Театър София е незаконен, тъй като не е съгласуван с Министерството на културата и с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това обявиха в своята “фейсбук” страница от Института.

В позицията си пишат, че съгласуването в случая е задължително, тъй като сградата се намира в охранителната зона на градината при баня “Подуяне”, част от парка “Владимир Заимов”. Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г., посочват от там.

“Нарушен е чл. 83 от ЗКН, т. 2 и 3, който изисква съгласуване на проектите в охранителните зони на групови културни ценности. Не се съгласуват намесите, които не променят  външния вид на сградите”, уточняват от Института.

Снимка: Публичният “фейсбук” профил на НИНКН

И тук идва следният парадокс – при нарушение, намесата по сградата трябва да бъде прекратена, но това може да направи само Главната дирекция “Инспекторат по опазване на културното наследство” към Министерството на културата. Те могат да издадат предписание за спиране на ремонта, защото НИНКН няма правомощия за това.

Предстои да се установи кой е нарушил Закона за културното наследство и ЗУТ.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img