fbpx
More

  Тази вечер управляващите се събират на коалиционен съвет за Северна Македония

  За него съобщи депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов пред журналисти в парламента

  Тази вечер ще има коалиционен съвет по темата за Република Северна Македония в Министерския съвет. За него съобщи депутатът от “Има такъв народ” Станислав Балабанов пред журналисти в парламента.

  Вчера той коментира, че коалиционните съвети напоследък са свързани с теми, които ни застигат и имат нужда от бързо разрешаване. Такава, по думите му, е и темата с Република Северна Македония. Депутатът от ИТН посочи, че ще присъства на съвета заедно с представители на МВнР, допълва БТА.

  Балабанов каза, че от ИТН ще отидат на коалиционния съвет да изслушат за какво въобще ги събират, при положение, че позицията на страната ни е ясна – изразена и на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, и с рамкова позиция на България, и с декларация още от 44-то Народно събрание. Така че може би ще се запозная и аз с нещо ново, което не знам, коментира той.

  Според Балабанов няма нужда от нов КСНС за Северна Македония, защото България е ясна в исканията си. Докато тези искания не бъдат изпълнени, логично е техният път към ЕС да не се случи, благодарение на това, че ние си отстояваме националния интерес, смята депутатът.

  Попитан има ли напредък в работните групи между България и РСМ, Балабанов коментира, че не знае дали има такъв напредък, но това, което вижда от страна на Северна Македония, за съжаление, още повече влошава този процес. Тук коментирам публичните изказвания – и на президента, и на външния им министър, уточни той.