fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:54:47
петък | 20.05.2022 | 06:54:47
5.7 C
София

Тази година на Велика събота няма да се пренася Благодатният огън от Йерусалим, реши Светият синод на БПЦ

Благодатният огън, съхраняван от миналата година, може да бъде получен в параклис "Св. цар Борис-Михаил" след 14 часа на Велика Събота

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Във връзка с неблагоприятни обстоятелства Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) реши през тази година да не се осъществява пътуване на Велика събота за пренасяне на Благодатния огън от Светия град Йерусалим. Това се посочва в решение на Светия синод на БПЦ-БП във връзка с Благодатния огън.

В съобщението се посочва, че благодатният огън, съхраняван от миналата година, може да бъде получен в Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” след 14 часа на Велика Събота (23 април). През 2020 година, заради епидемията от коронавирус, също нямаше пренасяне на Благодатния огън от Ерусалим до София, а след това и до храмовете в цялата страна.

Благодатният огън се появява всяка година на Велика събота в храма в църквата “Възкресение Христово” на Божи гроб в Ерусалим. Поклонниците вярват, че слънчевите лъчи, проникващи през оберлихта на църковния купол, възпламеняват огън дълбоко в криптата – тайнство, смятано за чудо на Велика събота, което се случва всяка година преди Възкресение Христово, допълва “Дневник”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук