fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:12:47
неделя | 29.05.2022 | 01:12:47
16.8 C
София

Тържествена Света литургия беше отслужена в храм-паметник „Св. Александър Невски“

Епископ Герасим поздрави православните християни с празника на Светия цар Борис-Михаил

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” беше отслужена тържествена Света литургия за храмовия празник на южния престол в храма, именуван на Светия благоверен български цар –  Св. цар Борис-Михаил, съобщиха от Българската патриаршия.

Светото тайнство Евхаристия беше отслужено от Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод и председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, заедно със ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, с протойерей Антоний Милушев и с протодякон Деян Коруновски. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала, с диригент протопсалт доц. Димитър Димитров, предаде БТА.

В края на Светата литургия епископ Герасим поздрави православните християни с празника на Светия цар Борис-Михаил, а след това бе изпято многолетствие за българския патриарх Неофит и за Светия синод на Българската православна църква (БПЦ-БП), както и за всички, които празнуват днес имен ден.

От Българската патриаршия съобщават, че с особена тържественост беше отбелязан и храмовият празник на Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил”, който се чества на 2 май – на празника на Св. цар Борис-Михаил.

Светата Литургия беше отслужена от свещеник Добрин Христов, а песнопенията бяха изпълнени от църковни певци, под диригентството на Светослав Цеков. В края на тайнството Евхаристия свещеник Добрин Христов се обърна със слово, в което говори за живота и делото на Светия цар Борис, както и за неговата активна подкрепа в просветителското дело на Светите братя Кирил и Методий, и на техните ученици.

Историята на Синодалния параклис започва заедно с историята на самата Синодална палата. На 20 юни 1904 г., неделя в 11:00 часа, преди обяд председателстващият Светия синод Варненско-Преславският митрополит Симеон, извършил върху мястото определения за синодален параклис водосвет. След водосвета, секретарят на Светия синод Ст. Костов прочел специален акт, в който след изброяване на присъстващите официални лица се казвало: “… положи се основен камък за помещение на Светия синод на Българската църква тук, в столицата София”. След прочитането му, актът бил подписан от архиереи и държавници, и положен в основния камък.

Митрополит Симеон благодарил от страна на Светия синод на княз Фердинанд, чрез присъстващите му представители, за топлите грижи към Църквата ни. Благодарил също така и на министър-председателя за средствата, отпуснати за построяването на Синодалната палата и изобщо за грижите им към Българската църква. Благодарил и на столичния кмет за отпуснатото място за палатата.

През всички тези 118 години в Синодалния параклис са се случили най-важните и значими църковни събития от живота на Светата ни Църква. От избори за патриарх до посрещането на чудотворни икони или пък на предстоятели от другите Поместни православни църкви са се случвали в Синодалния параклис, отбелязват от Българската патриаршия.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук