fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:58

7,1 милиона евро изпратиха скелета на най-големия динозавър в частни ръце

Черепът "Големия Джон" е широк 2 метра

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Скелетът на един от най-големите динозаври от праисторическата ера на планетата беше продаден на търг в Париж. Костите на трицератопсът “Големия Джон”, обитавал земната повърхност преди около 66 милиона години, отидоха в ръцете на анонимен купувач от САЩ, който плати забележителните 6,6 милиона евро, съобщиха от Аукционната къща “Друо”, организирала търга.

Общата сума, с която новият собственик се е разделил за фосилите, е с 500 000 евро повече, тъй като заможният ентусиаст е трябвало да заплати и комисионните по сделката.

Предварителните оценки за останките на “Големия Джон” бяха сравнително по-скромни – между 1,2 и 1,5 милиона евро.

World's largest triceratops 'Big John' fetches €6.65m at Paris auction

Останките бяха изложени във френската столица в края на август. Черепът на динозавъра е широк цели 2 метра, а около 200 кости и големи рога на животното бяха сглобени зад витрините на галерия в центъра на Париж.

Находката е открита през 2014г. в Южна Дакота, Съединените щати. В Италия пък е преминал процесът по възстановяване на костната структура на животното. Около 60% от целия скелет е бил спасен.

Учени предполагат, че “Големия Джон” е обитавал изчезналия остров Ларамидия – континент, простиращ се на територията от днешна Аляска до Мексико.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img