fbpx
More

  Тайван събира запасняците

  Действията на Тайпе са в отговор на напрежението с Китай

  Тайванското военно министерство обяви, че ще засили обучението на резервните си военни сили догодина. Тайпе възнамерява да удвои тактическите и стрелкови учения, в резултат от засилената военна дейност на Пекин в близост до частично признатата държава. КНР твърди, че Тайван е част от нейната територия и до момента не е изключила възможността за военна интервенция.

  Тайванският военен министър Чи Кю-Чен определя ситуацията като “много сериозна”, а противопоставянето като “най-голямото през последните 40 години”. Намеренията на Тайпе са през 2022г. военният резерв да удвои занятията си, за да се увеличат бойните способности на мъжете, които не са част от армията.

  Запасняците ще удвоят броя на изстреляните муниции по време на учения, а бойните тренировки ще се увеличат от 12 на 56 часа. Новата програма ще засегне 13 на сто от 110 000 души, които са част от резерва на тайванската армия. След края на ученията ще се прецени дали програмата да бъде удължена и под каква форма.

  В близкото минало Тайван се отказа от задължителната казарма и формира военни сили на базата на доброволци, които бяха интегрирани в редовете на армията. Конфликтът с Китай обаче доведе до активизацията на 2.31 милиона души от резерва.

  Големият конфликт между двете страни се дължи на различното тълкуване на статута на Тайван. Според Пекин, той е органична територия от КНР, докато Тайпе твърди, че е напълно независима страна, обвинявайки Китай в натиск и подклаждане на война.

  На срещата на Г – 20 в Рим, американският държавен секретар Антъни Блинкен е заявил пред китайския външен министър, че САЩ се противопоставя на всеки опит на КНР да наруши настоящето политическо статукво в Азия, визирайки желанията на Китай да анексират Тайван окончателно.

  Към момента, в частично признатата държава има разположени и американски военни инструктори, които подпомагат местната армия в изграждането на ефективни отбранителни способности. Според администрацията на президента Джо Байдън, позицията на Америка остава непроменена и последователна в намерението Тайван да бъде защитен.