fbpx
More

  СЗО: Цигарите нанасят сериозни щети на природата

  31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене

  31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене. От Световната здравна организация алармират, че освен щетите върху здравето, пушенето нанася сериозни вреди и върху природата и климата. Почти 600 милиона дървета се секат всяка година за производството на цигари. Това води до мащабно обезлесяване из целия свят.

  “Когато е обработена земята, тя се нагрява от слънцето и съответно то рефлектира. Когато имаме зеленина, когато имаме зелени растения, те поглъщат тази топлина и горещина. Те балансират температурата”, твърди екологът Веселин Спасов.

  От тютюневото производство във въздуха се отделят над 84 милиона тона вредни емисии равни на около три милиона самолетни полета отвъд океана. А фасовете – над 4,5 трилиона на година – се явяват като най-големия единичен замърсител на околната среда, предаде NOVA.

  “Всичките тези фасове, които се изхвърлят, те са неразградими. Вътре има химически вещества, които се натрупват в голяма концентрация в тези фасове. Те стоят и от дъждове, от води се просмукват в почвата, отиват в подпочвените води”, посочва д-р Гергана Гешанова от Коалиция “За живот без тютюнев дим”.

  Представители на институции и организации засадиха дръвчета в двора на Онкологичната болница в София.

  “Много е важно да знаем, че дишаме общ въздух, живеем в обща среда. Така както беше въведено ограничение за тютюнопушене в затворени пространства обществени, така и ние трябва да знаем, че нашият свят, нашата планета също е едно затворено място, в което нашите действия не могат да изчезнат в космоса”, категоричен е министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.