fbpx
More

  Свързаният с Васил Божков бизнесмен Борис Бекяров се завърна сам в България

  Той ще отиде доброволно в спецпрокуратурата в понеделник

  Бизнесменът Борис Бекяров, който е обвиняем заедно с Васил Божков, вече е в България и ще съдейства на разследването, съобщава в. „24 часа“. Той беше обявен за издирване в началото на февруари 2020 г. Беше задържан в Австрия, където живее, но по-късно беше освободен и остана във Виена.

  22 месеца по-късно Бекяров вече е у нас, но още не е арестуван. В понеделник той ще се яви в Специализираната прокуратура с адвокат, за да му повдигнат обвиненията, по които го разследваха. Тогава ще се реши дали прокуратурата ще иска от съда Бекяров да бъде задържан под стража, или ще му определи друга мярка за неотклонение.

  По същия начин през май 2020 г. се появи Георги Попов, считан за дясната ръка на Божков, който беше в Дубай. След като го обвиниха, той беше освободен с гаранция от 40 хил. лв.

  Случаят със завръщането на Борис Бекяров обаче е различен. Досега той беше в държава-членка на Европейския съюз, откъдето екстрадирането на издирвани е много по-лесно, отколкото от Дубай. При кацането в България Бекяров не е отведен в ареста, както беше с Георги Попов. Не е изключено обаче прокуратурата да го задържи за 72 часа, а след това да иска от съда да го остави за постоянно в ареста. Според запознати обаче това едва ли ще се случи.

  Така от цялата група, единствено Божков е зад граница. Вече няма и никой в следствения арест. Най-дълго там беше съпругата на Божков Елена Динева.

  След обвинението, че е участник в престъпната група, ръководена от Васил Божков, срещу Борис Бекяров започнаха проверки от НАП и КПКОНПИ. През август тази година Антикорупционната комисия внесе в съда искове за отнемане на имущество за 12 млн. лв. от бизнесмена – пари по банкови сметки, лодка, два недвижими имота и автомобил. 

  Заради общия си бизнес с Божков, Борис Бекяров беше включен и в разширения списък “Магнитски” като физическо лице. Както и останалите от списъка, той обжалва решението на Министерския съвет, но към момента делото е висящо.

  66-годишният Борис Бекяров е съдружник на Васил Божков в хазартния бизнес още от 90-те години на миналия век. Той е бил научен сътрудник в БАН, известен е като блестящ математик и меценат в изкуството. Има и галерия в София

  Останалите обвиняеми по делото за хазартните такси, изнудвания, подкупи и други престъпления са на свобода.

  Срещу Божков се водят още две разследвания. Едното е за подготовка на убийства на прокурори, а другото е за финансиране на провокации по време на протестите от миналото лято. Борис Бекяров обаче няма обвинения по тях.

  Той не е част и от политическия проект на Васил Божков “Българско лято”, на когото ЦИК отказа регистрация за изборите на 14 ноември заради липса на посочена банкова сметка. Освен Бекяров, никой от останалите обвиняеми по т.нар. “хазартно дело” не е част от “Българско лято”. Като кандидат на миналите избори се яви единствено Георги Божилов.