fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:35

“Сурва” ще има, но в София и само за кратко

Традицията ще бъде показана тази неделя от 12 часа в Борисовата градина

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на “Сурва”. От 12 часа днес, в парк- театър “Борисова градина”, те ще представят обичая “Сурова”. Събитието е под наслов “Да изгоним злото. Да бъде!”.

Кулминацията ще бъде дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош, Банище и сурвакарска група “Йорданови  Арт и Приятели” с корени от пернишкото село Селищен дол

Близо 200 сурвакари ще огласят със звънците си столицата.

“Посланията ще бъдат насочени към прогонване на злите сили, с пожелания за здраве и плодородие. Такава е идеята. Ще включим в сурвакарските групи и малко повече деца, защото това е знакът, че традицията в Пернишко продължава, че децата са носители на същата традиция”, разказва Иванка Василева – гл. експерт в отдел “Култура” в община Перник.

Програмата е богата. Тя ще започне със спектакъла “Игри с маски” на “Майсторите на танца”, с ръководител Красимир Димитров

Д-р Милена Любенова, от “Института за етнология и фолклористика с етнографски музей” при БАН, ще разкаже на публиката за историята и традициите на празника 

Ще има мечкарница, в която майстори от региона ще покажат нагледно как се правят маските и фотографска изложба “Духът на Сурва”.

Заради пандемията международния кукерски фестивал в Перник беше отменен за трета поредна година, след препоръка на държавния здравен инспектор.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img