3.12.2022 | събота | 04:43

Студентите искат да се върнат обратно в аудиториите

Публикувано:

Сподели поста:

За преминаване на студентите от онлайн към присъствена форма на обучение от февруари настояват от Националното представителство на студентските съвети в България. Оттам са убедени, че това може да се осъществи по безопасен начин със „зелени“ сертификати и с тестване на студентите, както това в се прави в училищата от месец ноември.

„Искането за възстановяване на присъствения учебен процес във висшите учебни заведения ще бъде изпратено до министрите Николай Денков и Асена Сербезова след празниците. Причината за него е, че към момента само няколко университета са се приспособили към „зелените“ сертификати“, обяви председателят на Студентските съвети Даниел Парушев пред БНР.

„Медицинският университет, Нов Български, Художествената академия, Минно-геоложкият университет си закупиха тестове, имат пунктове, където могат да си направят колегите тестове. За всички други висши училища това не е направено“, поясни Парушев.

Връщането на студентите в аудиториите може да се осъществи и с тестване по примера на тестването на учениците.

„Може да се направи една добра организация при предоставяне на тестове от Министерството на здравеопазването, тук да има една добра комуникация с Министерството на финансите и също така заповедта така да бъде променена, че да се даде възможност не само на ректорите да решават, защото са автономни, а да се даде възможност всички да се върнат в една присъствена форма чрез „зелен“ сертификат“, допълни председателят на Студентските съвети.

Според него има ли желание, има и начин.

„Въпросът е тук самите ректори да разберат, че ние искаме присъствена форма на обучение. Как ще направят механизма, мисля, че те именно за това заемат такива постове самите ректори, именно затова имаме представители в Министерство на здравеопазването – да измислят механизми ние как да се върнем напълно безопасно“, каза още Даниел Парушев.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...