8.12.2022 | четвъртък | 00:36

Строят сграда за опера в Пловдив

Публикувано:

Сподели поста:

Опера в Пловдив ще има и тя ще бъде многофункционална концертна зала, която ще се превърне в част от емблемата на града, заяви в служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който посети Пловдив, срещна се с кмета на града Здравко Димитров и с представители на фондация „Дом за пловдивската опера“.

Според Минеков, ако има възможност да се реализира със съвременна архитектура и акустика, каквато е проблем във всички зали в България, ще има успешна музикална зала не само в страната, но може би една от най-добрите в Европа. Според него Операта е институт с голямо значение, който може да бъде изключително печеливш.

„И ако направим това нещо в Пловдив, ще привлечем внимание на много от тези, които ползват т.нар. „оперен туризъм“ – една от най-скъпите форми на туризъм по света“, коментира министърът.

Той обясни, че има няколко варианта за място за сградата, три от които определи като достатъчно представителни. Минеков добави, че ще трябва да се използват всички форми за избор на място – с обществено обсъждане, с помощта на общината, както и да се започне с международен конкурс, който да се случи в началото на следващата година.

„Има вероятност обектът да струва, по предварително предвиждания, не повече от 40 – 50 милиона лева“, изчисли Минеков и уточни, че средствата могат да бъдат получени както от държавата, така и от европроекти.

По думите на градоначалника 20 млн. лева би струвало събарянето на бившия Партиен дом, отделно ще струва изграждането на операта, посочи кметът Димитров.

На срещата беше решено да се подпише тристранен меморандум-споразумение, след което в най-скоро време да се изготви план с конкретни стъпки за изпълнение на каузата Пловдив да има опера.

„Когато има меморандум, утре аз и той дори да не сме на тези постове, ще се спазват стъпките“, коментира пловдивският кмет Здравко Димитров.

Самият факт, че има такава среща във формат „министър – кмет“ и представители на фондацията говори, че тя е била ползотворна и намеренията са сериозни, смята кметът.

Той връчи и строителното разрешение на министър Минеков за ремонта на Концертна зала, което се бави около 6 години. Предстои в бюджета на Министерството да се заделят необходимите за ремонта близо 10 млн. лв. За тази година в бюджета на Министерството на културата няма средства, посочи проф. Минеков. 

По време на срещата е бил обсъден и ремонтът на Тютюневия град.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
предимно ясно
3.9 ° C
4 °
1.7 °
92 %
3.1kmh
20 %
ср
5 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС