fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:24:05
четвъртък | 26.05.2022 | 04:24:05
16.7 C
София

Строят нов квартал между “Люлин” и “Обеля”

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Жилищен комплекс “Запад” е името на новия квартал, който ще се появи в скоро време в София. В него се очаква своя дом да имат над 7 800 души. Новият квартал ще се разполага върху терен от 106 дка. Той се намира зад хипермаркетите на бул. “Панчо Владигеров” между ж.к. “Люлин” и “Обеля”.

В момента теренът е пустеещ. Собственикът му е дружество на бизнесмена Христо Чепишев, който преди около две години информира Столичния общински съвет, че има планове да построи жилищен комплекс. Предложението беше прието от местния парламент на 16-ти декември.

Според представените планове разгънатата застроена площ на новия квартал ще е около 230 000 кв.м. Апартаментите, които ще бъдат разположени в 7-8 – етажни сгради, ще са около 2 000.

Снимка: Инвестиционна компания Europroperty

Проектът отлежаваше досега заради констатирани проблеми и становища, че инвеститорът не е планирал изграждането на детска градина и училище, а от “Софияплан” излязоха с доклад, според който изграждането на новия комплекс, при сегашната транспортна и социална инфраструктура, ще доведе до множество проблеми. Това наложи преработването на проекта на инвеститора, в който вече е предвидено място за строеж на детска градина.

За потребностите на бъдещия квартал към този момент вече отчасти е построена и инфраструктура – готово е продължението на ул. “Баба” с размери и осветяване на булевард.

Ще бъде построен и напълно нов булевард – “Стефансон “. Той ще е успореден на ж.п. линията, която минава покрай гробищен парк “Бакърена фабрика”.

Разработен е още вариант на бул. ” Панчо Владигеров ” да има и нова метростанция. Тя ще е между сегашните ” Сливница ” и ” Обеля “.

За бъдещата спирка на метрото обаче не е осигурено финансиране, поради което не е ясно дали и кога тя ще се строи.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук