28.11.2022 | понеделник | 03:10

Строят нов квартал между „Люлин“ и „Обеля“

Публикувано:

Сподели поста:

Жилищен комплекс „Запад“ е името на новия квартал, който ще се появи в скоро време в София. В него се очаква своя дом да имат над 7 800 души. Новият квартал ще се разполага върху терен от 106 дка. Той се намира зад хипермаркетите на бул. „Панчо Владигеров“ между ж.к. „Люлин“ и „Обеля“.

В момента теренът е пустеещ. Собственикът му е дружество на бизнесмена Христо Чепишев, който преди около две години информира Столичния общински съвет, че има планове да построи жилищен комплекс. Предложението беше прието от местния парламент на 16-ти декември.

Според представените планове разгънатата застроена площ на новия квартал ще е около 230 000 кв.м. Апартаментите, които ще бъдат разположени в 7-8 – етажни сгради, ще са около 2 000.

Снимка: Инвестиционна компания Europroperty

Проектът отлежаваше досега заради констатирани проблеми и становища, че инвеститорът не е планирал изграждането на детска градина и училище, а от „Софияплан“ излязоха с доклад, според който изграждането на новия комплекс, при сегашната транспортна и социална инфраструктура, ще доведе до множество проблеми. Това наложи преработването на проекта на инвеститора, в който вече е предвидено място за строеж на детска градина.

За потребностите на бъдещия квартал към този момент вече отчасти е построена и инфраструктура – готово е продължението на ул. „Баба“ с размери и осветяване на булевард.

Ще бъде построен и напълно нов булевард – „Стефансон „. Той ще е успореден на ж.п. линията, която минава покрай гробищен парк „Бакърена фабрика“.

Разработен е още вариант на бул. “ Панчо Владигеров “ да има и нова метростанция. Тя ще е между сегашните “ Сливница “ и “ Обеля „.

За бъдещата спирка на метрото обаче не е осигурено финансиране, поради което не е ясно дали и кога тя ще се строи.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...