fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:37:41
петък | 27.05.2022 | 03:37:41
17.8 C
София

Столтенберг: НАТО е готова да подкрепя Киев в продължение на години в борбата й срещу руската инвазия

Генералният секретар заяви, че Западът ще продължи да оказва максимален натиск срещу руския президент Владимир Путин да прекрати инвазията

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

НАТО е готова да продължи подкрепата си за Украйна в борбата й срещу руската инвазия за години напред и да помогне на Киев да направи преход от оръжия от съветско време към модерни западни оръжейни системи, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Изказването му дойде на фона на предупреждение на Кремъл, че доставките на оръжия от Запада за Украйна, включително на тежко въоръжение, представляват заплаха за сигурността на европейския континент и “провокират нестабилност”. “Трябва да сме подготвени в дългосрочен план”, каза Столтенберг на младежка среща на високо равнище в Брюксел. “Напълно е възможно тази война да се проточи и да продължи с месеци и години”, добави той. Генералният секретар заяви, че Западът ще продължи да оказва максимален натиск срещу руския президент Владимир Путин да прекрати инвазията на Украйна чрез санкции и икономическа, както и военна помощ за Киев. “Съюзниците от НАТО се подготвят да предоставят подкрепа в дългосрочен план и също така да помогнат на Украйна да направи преход от стари оръжия от съветско време към по-модерни оръжия и системи по натовски стандарти, за които ще бъде необходимо и повече обучение”, каза Столтенберг.

Исканията на Украйна за тежко въоръжение се засилиха откакто Москва прехвърли фокуса на офанзивата си в Донбас – източен регион на Украйна с като цяло равен, открит терен, за който се смята, че е по-подходящ за сражения с участието на танкове, отколкото районите в северната част на страната около Киев, където се протекоха голяма част от боевете в началото на конфликта, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук