fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:36:14
петък | 27.05.2022 | 09:36:15
15.8 C
София

Столичният общински съвет прие бюджета на София от 2.1 млрд.лв за 2022 година

От общо 60 общински съветници "за" гласуваха 33-ма, а 27 бяха против

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Столичният общински съвет прие бюджета на Столичната община за 2022 г. на извънредно онлайн заседание днес. От общо 60 общински съветници “за” гласуваха 33-ма, а 27 бяха против. Против бюджета се обявиха групите на “БСП за България” и “Демократична България”, както и независимите общински съветници Методи Лалов и Борис Бонев.

По време на обсъждането на бюджета Стефан Марков, председател на Комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (СОС), каза, че без да увеличава данъчната тежест за гражданите, бюджетът за 2022 г. осигурява изпълнението на основните общински дейности и се стреми към ускорено подобряване на градската среда. Бюджетът заслужава нашата подкрепа, защото е съобразен с макроикономическата обстановка и възможностите за реализация на инвестиционните проекти.

Трябва да признаем, че има и немалко рискове пред изпълнението на бюджета за 2022 г. – негативно развитие на пандемията, продължителна война в Украйна, висока инфлация и др., които може да наложат актуализация на бюджетната рамка в течение на годината, посочи Марков.

Той припомни, че проектът на бюджет предвижда разходи в размер на 2 100 525 462 лева. В сравнение с първоначалния бюджет за 2021 г. е заложен ръст от 11 процента (или със 208 млн. лв.).

При запазване на данъчната тежест на същото ниво от миналата година, това е оптимален ръст на бюджетните разходи, който ще позволи общината да изпълнява обичайните си функции, както досега, като увеличи още малко инвестиционната си активност. Положителен момент е, че 85 млн. лв. от увеличените разходи всъщност са за инвестиции. Ръстът на разходите се финансира основно от заеми, от държавната субсидия и от местните данъци, каза Марков, допълва БТА.

Той информира, че малко над 100 млн.лв. е увеличението на делегираните от държавата дейности, които формират 38% от всички дейности и се финансират с държавна субсидия. Планира се по-голям бюджет спрямо миналата година, за да може да се покрият увеличените текущи разходи и все пак да се обезпечи ресурс и за реализацията на стратегическите ни приоритети във възможно най-голяма степен, каза Марков.

Той информира, че собствените приходи продължават да формират 40% от столичния бюджет. Данъчните приходи са в основата на ръста на собствените приходи с 8% през 2022 година. Относно политиката към местните данъци трябва да се отбележи, че ставките на данъците се запазват, а очакваните по-високи приходи ще дойдат предимно от оживлението на имотния пазар.

Капиталовите разходи се увеличават с 16% спрямо плана за 2021 г. или с 82,6 млн. лв. Общата сума на инвестиционния бюджет възлиза на 594 млн.лв. (28% от бюджета), от които едва 15 млн.лв. са целева капиталова субсидия от държавния бюджет, посочи Марков. Той уточни, че половината от амбициозната капиталова програма са средства, които се очаква да бъдат финансирани от европейските оперативни програми по спечелени от общината проекти.

Въпреки дългия списък от обекти в капиталовата програма, остават немалко такива (предимно в образователната инфраструктура – детски градини, ясли и училища), които имат проектна готовност, но няма финансова възможност за реализацията им през настоящата година. Увеличават се с почти 100 млн.лв. инвестиционните заеми, които ще финансират изграждането на Третия лъч на метрото и на градските рингове.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук