fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:15

Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване на глухи граждани

Предстоят обучения и на администрацията на Общината

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване на глухи и сляпо – глухи граждани. Това е една от мерките, който екипът на кмета Йорданка Фандъкова включват в Плана за действие по въвеждане на административно обслужване на тези граждани. Предстои документът да бъде одобрен от Столичния общински съвет на заседанието си в четвъртък.

Глухите лица ще бъдат обслужвани на специално гише, обозначено с указателна табела и съответния знак, и оборудвано с техническо средство за осъществяване на тристранна онлайн връзка. Всяко лице има право да бъде придружено от преводач от списъка на преводачите на българския жестов език или избран от него.

Предстои в  Столичната община  да бъдат назначени преводачи на български жестов език, които ще бъдат част от екипа на Контактния център и ще обслужват глухи граждани в работно време на администрацията.

До края на 2022 г. тристранната онлайн връзка ще бъде въведена в Столичната община, в 24-те районни администрации и съответните данъчни служби, а през 2023 г. ще започне въвеждането и във всички останали звена на общината, общински дружества, предприятия, общински културни институти и други.

Друга мярка в Плана за действие е създаването на рубрика, насочена и разпознаваема от глухите на електронния портал на Столичната община. В рубриката ще се публикуват видеоматериали на български жестов език по темите транспорт, социални услуги и спортни дейности, които ще бъдат поетапно надграждани и актуализирани при необходимост.

Ще бъдат приети и правила, които да се следват при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица и които освен в писмен вид, ще бъдат достъпни и като видеоматериал на български жестов език. 

Предстои да се организират и обучения, насочени към администрацията на Столичната община относно живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица, както и основна информация за Закона за българския жестов език. което ще допринесе за осигуряване на  възможност за познаване в най-голяма степен на живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица.

Планът  за действие с мерки за въвеждане на административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани е разработен от Консултативен съвет по въпросите, свързани с административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, в който участие взеха представители на глухата общност, избрани на конкурсен принцип, общински съветници, секретаря на Столична община, зам.-кмета по Дигитализация, иновации и икономическо развитие, кметове на райони и експерти и се председателства от общинския съветник Анна Стойкова.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img