fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:29:44
събота | 28.05.2022 | 13:29:44
21.8 C
София

Столичната община ще внедрява водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива

Йорданка Фандъкова изрази удовлетворение, че София е първата столица в Европа с таксономичен анализ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Щастлива съм, че София е първата столица в Европа с таксономичен анализ. За тази цел сме разработили шест мащабни проекта , един от които е за внедряване на водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция „Диджитъл София – умен град“, която се състои днес в София.

Кметът изрази удовлетворение, че София е първата столица в Европа с таксономичен анализ. Така всеки един проект, който общината ще реализира в бъдеще, ще е съгласно Зелената сделка и финансиран срещу доказани резултати, посочи Фандъкова. Тя изброи проектите в тази посока, по които работи Столичната община.

Първият е  за зелени детски градини и училища, вторият – за електрически автомобили за споделено пътуване, с които биха се спестявали 15 хил. тона въглеродни емисии на година. Третият е за центъра за обработка на големи данни, който ще следи парникови газове, енергия в MWh, екстремните метеорологични явления и други данни.

Четвъртият е за пречистващи филтри, които в реално време измерват нивото на фините прахови частици, петият – за внедряване на водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива. А последният е зелена електрическа жп линия от гара Яна до ТЕЦ “София” за транспорт на RDF-горивото. Тя би спестила над 8 хил. автомобилни курса на година, каза Фандъкова.

Тя посочи, че общината развива услугите за гражданите за ползване на градския транспорт и паркирането в града. От няколко месеца любимият начин на заплащане в градския транспорт е с банкова карта – вече близо 70% от всички еднократни билети продадени от Центъра за градска мобилност са електронни, посочи Фандъкова и коментира, че така пътуването става по-удобно и изгодно. Удобен начин е и онлайн плащане чрез мобилното приложение МПАСС, отбеляза столичният кмет.
 
Тя съобщи още, че София е първата община, която въведе електронното заявяване на разрешение за строеж и други градоустройствени услуги. Мобилно приложение Nag.Mobile осигурява данни от планове за регулация и др. Вече 20 000 потребители са се възползвали от мобилното приложение. Разработихме и 17 нови електронни услуги за разрешаването на устройствени процедури и одобряване на подробни устройствени планове, с които скъсяваме сроковете и гарантираме повече публичност.

Само от началото на март до 11 април са подадени 150 заявления, които от хартиени сме направили дигитални с електронен съгласувателен лист, информира Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук