5.12.2022 | понеделник | 20:07

СО: Съдът е отхвърлил исканията на жалбоподателите за мръсния въздух и е потвърдил предприетите от нас действия

Публикувано:

Сподели поста:

Столичната община опроверга изнесената по-рано информация, че са осъдени за мръсния въздух в София. Те не са съгласни с твърдението, че са бездействали и че не са изпълнили предписанията на съда.

От „Московска“ 33 обясняват, че със решението на Софийския градски съд от 8.11.2021 г. по колективния иск срещу тях, касаещ превишение на нормите на фини прахови частици, съдът признава част от исканията на жалбоподателите, а в друга част изцяло ги отхвърля, потвърждавайки предприетите от общината действия за подобряване на качеството на въздуха.

„Съдът отхвърля изцяло твърденията на жалбоподателите, че от 2017 г. до момента Столична община е бездействала и не е приет оперативен план с мерки за намаляване на рисковете от превишения на нормите за качество на въздуха. С решението на съда се отхвърля и твърдението, че Столична община не е изпълнявала задължението си да информира обществеността относно качеството на атмосферния въздух“, се казва в позицията им.

Столична община осъдена за мръсния въздух | NewsONE

В нея се посочва още, че съдът е отхвърлил и твърдението, че Програмата за управление на качеството на въздуха на атмосферния въздух на Столична община не отговаря на законовите изисквания.

„Отхвърлено е и твърдението, че от 2017 г. до момента общината е бездействала и не е предприела ефективни мерки и действия  за опазване на качеството на въздуха“, коментират от „Московска“ 33.

В частта, в която са приети исканията на жалбоподателите, Столична община вече е предприела описаните от съда мерки.

„На първо място, по отношение на искането за въвеждане на стимули за незамърсяващи методи на отопление, Столичната община от няколко години изпълнява първата и най-голяма програма за безплатна подмяна на стари печки на дърва и въглища на домакинствата с екологични форми на отопление. Само до края на тази година ще бъдат монтирани над 1100 екологични уреда за отопление, които заменят стари замърсяващи печки. Програмата, финансирана с европейски средства, продължава и през следващата година“, припомнят оттам.

На второ място, в посочения в съдебното решение срок, се е реализирала най-мащабната програма за модернизация на градския транспорт.

„В периода е пусната в експлоатация третата линия на метрото, обновени са 90% от автобусите на градския транспорт с нови и се реализира програма за закупуване на електробуси“, поясняват от Общината и поясняват, че над 60 от тях вече са доставени в София.

Според тях в последната година те са изпълнили и постановеното в решението на съда – искане за изграждане на нови буферни паркинги.

„Вече работят 3 нови паркинга по третата метролиния, както е един допълнителен по първа линия. Столичният общински съвет одобри и програма за изграждане на етажни паркинги в кварталите, като в процес на одобрение са три проекта в „Надежда“, „Студентски“ и „Слатина““, подчертават оттам.

От Общината добавят още, че се изпълнява и специална програма за облагородяване на т.нар. „кални точки“ в кварталите, като през тази година са реновирани 48.  

„Столичната община завършва и проекта за Наредба за въвеждане на зони с ниски емисии, за което с решението на съда се постановява 6 месечен срок. Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух срокът за приемането й е януари 2022 г. Общината е готова и с въвеждането на две нискоемисионни зони, които са и технически обезпечени“, заявяват оттам.

В заключение казват, че вследствие на предприетите мерки от тяхна страна , в последните 3 години няма превишение на средногодишната концентрация на фини прахови частици.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...