fbpx
More

  Столичната община ще наложи глоба от 200 хил. лв. на собственика на бившия театър “Ренесанс”

  Няма замърсяване на въздуха в района

  Столичната община ще наложи максималната глоба от 200 хил. лева на собственика на сградата на бившия театър “Ренесанс”, която по-рано днес горя. Санкцията е заради бездействие, довело до увреждане на сграда – паметник на културата, уточняват експертите от дирекции “Контрол по строителство” на Столична община и район “Възраждане”.

  Гори сградата на бившия театър „Ренесанс“ в София | NewsONE

  По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, те ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата, намираща се на бул. “Христо Ботев” №61.

  Снимка: NewsONE

  Прокуратурата се самосезира за пожара на сградата на театър “Ренесанс” | NewsONE

  В началото на тази година на собственика на сградата, “К.Г. – Красимир Георгиев” ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община. Те са за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да се предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата.

  След бездействие от страна на собственика, е съставен констативен протокол от район “Възраждане”. Установено е неизпълнение на предписанията за съхраняване на сградата, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата и Столичната община издава акт на основание чл. 20 от Закона за устройство за застрояване на Столична община (ЗУЗСО).

  По-рано днес беше извършено и замерване на чистотата на въздуха, при което не беше установено превишение на нивата на фините прахови частици.