28.11.2022 | понеделник | 02:59

Столичната община ще наложи глоба от 200 хил. лв. на собственика на бившия театър „Ренесанс“

Публикувано:

Сподели поста:

Столичната община ще наложи максималната глоба от 200 хил. лева на собственика на сградата на бившия театър „Ренесанс“, която по-рано днес горя. Санкцията е заради бездействие, довело до увреждане на сграда – паметник на културата, уточняват експертите от дирекции „Контрол по строителство“ на Столична община и район „Възраждане“.

Гори сградата на бившия театър „Ренесанс“ в София | NewsONE

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, те ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата, намираща се на бул. „Христо Ботев“ №61.

Снимка: NewsONE

Прокуратурата се самосезира за пожара на сградата на театър “Ренесанс” | NewsONE

В началото на тази година на собственика на сградата, „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Те са за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да се предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата.

След бездействие от страна на собственика, е съставен констативен протокол от район „Възраждане“. Установено е неизпълнение на предписанията за съхраняване на сградата, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата и Столичната община издава акт на основание чл. 20 от Закона за устройство за застрояване на Столична община (ЗУЗСО).

По-рано днес беше извършено и замерване на чистотата на въздуха, при което не беше установено превишение на нивата на фините прахови частици.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...