26.11.2022 | събота | 22:20

Столична община осъдена за мръсния въздух

Публикувано:

Сподели поста:

Столична община е осъдена за бездействие по делото за мръсния въздух. Решението не е окончателно и може да се обжалва, съобщава mediapool.bg.

Софийският градски съд приема, че кметството не е формулирало актуална програма за качеството на атмосферния въздух и не е разработило план за действие, който да включва мерки за намаляване на риска при ръст на фините прахови частици. Според Магистратите не е спазено и правилото гражданите на града да бъдат информирани за качеството на въздуха, който дишат.

Решението изисква Столична община да прекрати бездействието си в срок от 12 месеца.

Миналият месец, по време на последното съдебно заседание по делото, адвокатът на „Група за чист въздух“  Димо Господинов заяви, че е доказано завишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха. Той посочи, че има два подхода при решаването на казуса – ако се приеме, че общината носи отговорност всеки път при подобни ситуации или ако се иска да се докаже нарушение на конкретно задължение, което общината не е изпълнила.

Господинов подчерта, че и двете вече са доказани, а общината не само, че не е приела програма за качеството на въздуха, но и самата програма не отговаря на изискванията и нормите.

По време на заседанието стана ясно, че Столична община е платила 108 хил. лв. за адвокатски услуги на защитник, който да представлява общината по делото срещу мръсния въздух в София и претендира Софийският градски съд (СГС) да излезе с решение, с което общината да не носи отговорност, но и да възстанови разноските по защитата. 

Преди 4 години от гражданската организация „Група за чист въздух“ заведоха колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите на замърсяване на въздуха в София и действията на Столична община в периода 2015-2017 г.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
лека мъгла
2.1 ° C
3.2 °
-0.5 °
85 %
1.3kmh
96 %
сб
2 °
нд
5 °
пн
3 °
вт
5 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...