fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:07

Столична община осъдена за мръсния въздух

Според СГС, общината не е приела адекватна програма за противодействие на замърсяването

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Столична община е осъдена за бездействие по делото за мръсния въздух. Решението не е окончателно и може да се обжалва, съобщава mediapool.bg.

Софийският градски съд приема, че кметството не е формулирало актуална програма за качеството на атмосферния въздух и не е разработило план за действие, който да включва мерки за намаляване на риска при ръст на фините прахови частици. Според Магистратите не е спазено и правилото гражданите на града да бъдат информирани за качеството на въздуха, който дишат.

Решението изисква Столична община да прекрати бездействието си в срок от 12 месеца.

Миналият месец, по време на последното съдебно заседание по делото, адвокатът на “Група за чист въздух”  Димо Господинов заяви, че е доказано завишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха. Той посочи, че има два подхода при решаването на казуса – ако се приеме, че общината носи отговорност всеки път при подобни ситуации или ако се иска да се докаже нарушение на конкретно задължение, което общината не е изпълнила.

Господинов подчерта, че и двете вече са доказани, а общината не само, че не е приела програма за качеството на въздуха, но и самата програма не отговаря на изискванията и нормите.

По време на заседанието стана ясно, че Столична община е платила 108 хил. лв. за адвокатски услуги на защитник, който да представлява общината по делото срещу мръсния въздух в София и претендира Софийският градски съд (СГС) да излезе с решение, с което общината да не носи отговорност, но и да възстанови разноските по защитата. 

Преди 4 години от гражданската организация “Група за чист въздух” заведоха колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите на замърсяване на въздуха в София и действията на Столична община в периода 2015-2017 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img