fbpx
More

  Стойчо Кацаров: След 15 дни ще имаме голям проблем

  Единствената алтернатива, ако мерките не работят, е пълен локдаун

  След близо 15 дни здравната ни система ще бъде изправена пред сериозен проблем, тъй като капацитетът на хора и респиратори е изчерпан. Това заяви пред Nova министърът на здравеопазването от служебното правителство д-р Стойчо Кацаров.  

  „След 10-15 дни ще имаме голям проблем. Вчера имахме среща с директорите на болниците в София, те разкриват постоянно нови легла, но капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан”, обясни д-р Кацаров. Респиратори нямало и в Държавния резерв. Обещание, че ще получим такива дошло от Световната банка. Европейският комисар по здравеопазването пък предлагал, ако се стигне до най-лошия сценарий, да се пращат болни в други държави”, заяви Кацаров.  

  „Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни”, заяви д-р здравният министър. Ако мерките бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, смята още той. 

  „Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива на мерките е пълен локдаун”, заяви министър Кацаров. Ако мерките сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на училище.