2.12.2022 | петък | 01:38

Стойчо Кацаров прекрати МБАЛ „Лозенец“ ЕАД (ДОКУМЕНТИ)

Публикувано:

Сподели поста:

Болница „Лозенец“ вече е част от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. Това става ясно от протокол за преобразуването на дружеството от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, публикуван от председателя на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха пред БТА за сливането.

„Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД като преобразуващо се дружество се прекратява без ликвидация чрез вливане в Детската болница и в резултат на това вливане цялото й имущество преминава към СБАЛ „Проф. Иван Митев“ при условията на универсално правоприемане“, се казва в протокола, който е с дата 8 декември и е заверен при нотариус.

„УМБАЛ „Лозенец“ трябва да направи заключителния си баланс към дата 30 ноември 2021 г., а Съветът на директорите да предприеме всички правни и фактически действия за осъществяването на прехвърлянето“, пише още в документа.

В отговор на решението на служебния здравен министър медиците от лечебното заведение са изпратили отворено писмо, в което посочват, че мотивите на Кацаров в документа за вливане „не се припокриват с ефективни действия и мерки, целящи централизация на детското здравеопазване“, а представляват само „безпочвено унищожаване на едно работещо здравно заведение“.

Лекарите посочват и 4 точки, според които болница „Лозенец“ не може да бъде трансформирана в Педиатрия.

Идеята за изграждането на детска болница в двора на „Лозенец“ дойде 2 дни по-рано на пресконференция, водена от Стойчо Кацаров. Тогава той обяви, че условията в бившата Правителствена болница са несравнимо по-добри от тези в „Александровска“.

„Проверихме, че може да се строи на този терен и няма пречки. Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите“, каза тогава Кацаров и отбеляза, че строежът на Педиатрията може да отнеме 5 години.

Медиците от „Лозенец“ пък излязоха на протест срещу предложението на служебния здравен министър.

Според директора на лечебното заведение доц. Радосвет Горнев това бил опит за дисредитиране спрямо него.

„Не съм съгласен с превръщането на болница „Лозенец“ в национална детска болница, защото, първо, това не може да стане и второ, няма да е нито национална, нито ще е детска, а ще е само някаква имитация на дейност“, каза той за БТА и подчерта, че протестът на колегите му няма да наруши работата на екипите и обслужването на пациентите в болницата, а е изява и търсене на съпричастност от колеги, от пациенти, от хората, които са лекували или трансплантирали там.

Според доц. Горнев решението, което може да се вземе на този етап, е надграждане с използване капацитета на болница „Лозенец“. Това включва разкриване на нови отделения, преструктуриране.

Уволненият зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров разкри в телевизионно интервю кой, според него, има интерес от сливането на „Лозенец“ и Педиатрията.

„Намеренията се обличат в хубави фрази, но звучат популистки. Сливането ще доведе до това капиталът на новото дружество да не се даде целево за строеж, а ще влезе на разположение в съвета на директорите. Има подозрения, че това е свързано и с назначаването на конкретни лица. Спряга се името на Благомир Здравков, който е близък до началника на кабинета на министъра“, посочи д-р Петров.

По-рано днес Стойчо Кацаров заяви на брифинг, че решението за болница „Лозенец“ е категорично.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху