fbpx
More

  Стойчо Кацаров: Няма да има локдаун

  Той благодари на всички граждани, които са приели изискването за "зелени" сертификати

  Няма да има локдаун. Наблюдава се намаляване на броя на заразените, подобряване на епидемичната ситуация. Това обяви на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

  „Мерките които предприехме с въвеждане на зеления сертификат, дадоха своя резултат“, заяви министърът.

  Той благодари на всички граждани, които са приели това изискване и са се държали като европейци. Според него това е спомогнало за намаляване на броя на заразените в страната.

  Той обясни, че в работата си не са били водени от страха, а са залагали на това, че борбата с вируса е обща кауза.

  Проф. Мира Кожухарова заяви, че сме надолу от пика и увери, че ако спазваме мерките да продължим хода надолу.

  „Не във всички области са такива числата, което налага те да бъдат предпазливи“, заяви тя.

  Проф. Кожухарова каза още, че по отношение на хоспитализираните хора и там се наблюдава спад, но нещата се случват бавно и в рамките на няколко седмици.

  „ За качването до върха ни трябваха 13 седмици. Може би по-малко за слизането“, коментира тя.

  От думите й стана ясно, че рязко се е увеличил броят на тестваните хора, особено след въвеждането на „зелените“ сертификати. Според нея мерките са били въведени навреме и на това тестване се дължи спадът, както и повишеният интерес към ваксинирането.

  Д-р Десислава Велковска, директор на Дирекция „Лекарствена политика“ в здравното министерство запозна обществеността с обсъжданите два нови медикамента, които вчера са били обсъдени.

  „Доскоро единственият лекарствен продукт, който беше получил разрешение  за борба с COVID-19 беше „Ремдесивир“. До момента в нашата страна са закупени и използвани над 180 000 флакона“, заяви тя.

  По думите й в момента има още двама притежатели на разрешение за употреба са започнали процедурата по одобрението им от ЕК за създадените от тях моноклонални антитела.

  „В България вече имаме доставени и разпределени моноклонални антитела от едната фирма, притежател на разрешение за употреба. В момента пациентите успешно се лекуват с тях“, каза тя и обяви, че вчера е било взето решение да бъдат взети количества и от другия производител и той ще бъде доставен до 2-3 седмици.

  „С тях се обхващат пациентите с лека до средно тежка форма, които не са хоспитализирани“, обясни д-р Велковска.

  От думите й стана ясно, че Министерството на здравеопазването стартира и процедура за осигуряване на противовирусни лекарствени средства, които са под формата на таблетка.

  „Те ще бъдат с петдневен курс на лечение, два пъти на ден се приемат“, заяви тя и поясни, че те са предназначени за пациентите, които са с лека форма на коронавирусна инфекция.

  Те ще бъдат предписвани до петия ден, след доказването на инфекцията с тест.

  Тя каза, че ще бъде доставен и още един лекарствен продукт, подобен на „Ремдесивир“, който е имуносопресор и той намалява активността на имунната система. По думите й той се очаква да е у нас до 2-3 седмици и той ще се използва при лечението на пациенти, постъпили в болница.

  Въпреки всичко министърът каза, че единствената алтернатива срещу вируса остават ваксините, които са най-евтиният вариант за противодействие.

  От думите му стана ясно, че големите ученици също могат да се върнат в клас, но това зависи от образователното ведомство. Той подчерта, че те се занимават с набавянето на тестове и посочи, че към момента има около 400 000 от тях.