5.12.2022 | понеделник | 19:40

Стойчо Кацаров: Няма да има локдаун

Публикувано:

Сподели поста:

Няма да има локдаун. Наблюдава се намаляване на броя на заразените, подобряване на епидемичната ситуация. Това обяви на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Мерките които предприехме с въвеждане на зеления сертификат, дадоха своя резултат“, заяви министърът.

Той благодари на всички граждани, които са приели това изискване и са се държали като европейци. Според него това е спомогнало за намаляване на броя на заразените в страната.

Той обясни, че в работата си не са били водени от страха, а са залагали на това, че борбата с вируса е обща кауза.

Проф. Мира Кожухарова заяви, че сме надолу от пика и увери, че ако спазваме мерките да продължим хода надолу.

„Не във всички области са такива числата, което налага те да бъдат предпазливи“, заяви тя.

Проф. Кожухарова каза още, че по отношение на хоспитализираните хора и там се наблюдава спад, но нещата се случват бавно и в рамките на няколко седмици.

„ За качването до върха ни трябваха 13 седмици. Може би по-малко за слизането“, коментира тя.

От думите й стана ясно, че рязко се е увеличил броят на тестваните хора, особено след въвеждането на „зелените“ сертификати. Според нея мерките са били въведени навреме и на това тестване се дължи спадът, както и повишеният интерес към ваксинирането.

Д-р Десислава Велковска, директор на Дирекция „Лекарствена политика“ в здравното министерство запозна обществеността с обсъжданите два нови медикамента, които вчера са били обсъдени.

„Доскоро единственият лекарствен продукт, който беше получил разрешение  за борба с COVID-19 беше „Ремдесивир“. До момента в нашата страна са закупени и използвани над 180 000 флакона“, заяви тя.

По думите й в момента има още двама притежатели на разрешение за употреба са започнали процедурата по одобрението им от ЕК за създадените от тях моноклонални антитела.

„В България вече имаме доставени и разпределени моноклонални антитела от едната фирма, притежател на разрешение за употреба. В момента пациентите успешно се лекуват с тях“, каза тя и обяви, че вчера е било взето решение да бъдат взети количества и от другия производител и той ще бъде доставен до 2-3 седмици.

„С тях се обхващат пациентите с лека до средно тежка форма, които не са хоспитализирани“, обясни д-р Велковска.

От думите й стана ясно, че Министерството на здравеопазването стартира и процедура за осигуряване на противовирусни лекарствени средства, които са под формата на таблетка.

„Те ще бъдат с петдневен курс на лечение, два пъти на ден се приемат“, заяви тя и поясни, че те са предназначени за пациентите, които са с лека форма на коронавирусна инфекция.

Те ще бъдат предписвани до петия ден, след доказването на инфекцията с тест.

Тя каза, че ще бъде доставен и още един лекарствен продукт, подобен на „Ремдесивир“, който е имуносопресор и той намалява активността на имунната система. По думите й той се очаква да е у нас до 2-3 седмици и той ще се използва при лечението на пациенти, постъпили в болница.

Въпреки всичко министърът каза, че единствената алтернатива срещу вируса остават ваксините, които са най-евтиният вариант за противодействие.

От думите му стана ясно, че големите ученици също могат да се върнат в клас, но това зависи от образователното ведомство. Той подчерта, че те се занимават с набавянето на тестове и посочи, че към момента има около 400 000 от тях.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...