2.12.2022 | петък | 01:31

ДБ забавят подписването на коалиционното споразумение по „технологични“ причини

Публикувано:

Сподели поста:

„Демократична България“ забавят подписването на коалиционното споразумение по „технологични причини“. Непосредствено след края на консултациите при президента Румен Радев, Христо Иванов и Атанас Атанасов обявиха, че формацията се притеснява от „партийна феодализация“ по министерства и ще направи всичко възможно да избегне подобен проблем в архитектурата на новото правителство.

„Получихме вчера сутринта текста на споразумението. Големи са текстовете по отделните политики, трябва нашите експерти да се запознаят и да минат през съответните органи”, каза Христо Иванов на излизане от президентството.

Той обясни, че за да се приключи процесът с преговорите, са необходими решения на органите на трите партии, които изграждат „Демократична България“. Очакванията на председателя в оставка са това да бъде завършено утре, уточнявайки че забавянето не е в резултат на някакъв проблем или различие.

„Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Това, което сега сте публикували, утре може да се окаже, че половината имена не са тези“, каза Атанас Атанасов след консултациите. Той заяви, че не знае официално имената на бъдещите министри и се информира от „открити източници“ – медиите. 

Той допълни, че секторът за сигурност е много важно звено и там трябва да има баланси. Атанасов каза, че е имало нужда от смяна на шефовете, но „някои от назначенията бяха удачни, други не“.

„Този сектор е деполитизиран, но всички ръководители трябва да им имат доверие. Очертава се, че новите министри на отбраната бяха министри в служебното правителство. Винаги съм казвал, че Бойко Рашков има качества и работи професионално. Трябва да има координация. Аз обърнах внимание, че е тежко неглижиран съветът по сигурността към Министерски съвет“, отговори Атанасов на въпрос, свързан с обсъжданите теми по време на консултациите с президента.

От „Демократична България“ не дадоха категоричен отговор на въпроса дали усилените преговори с участието на БСП означават, че социалистите ще са техен коалиционен партньор.

„Дали сме в коалиция или не с БСП, можем да философстваме, когато има мнозинство за гласуване в парламента, отговорът е ясен“, отговори Христо Иванов.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху