fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:56

Щерьо Ножаров: Близо 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа. Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор- около 25%”.

Това каза в ефира на NOVA Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението.

“Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост”, каза представителят на Българската стопанска камара.

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата.

“Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирана сектор”, коментира Ножаров и допълни, че този е проблем е можел да бъде предвиден.

“Правителството можеше да резервира количество. Оаза се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури – не”, заяви Ножаров. “ Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори – Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени”, предложи той.

За бизнеса обаче по-големият проблем били цените на електроенергията. “Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки”, прогнозира Ножаров.  “Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените”, поясни той.

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат до тогава- докато е необходимо. Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки, каза каза, че това “не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо”. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img