fbpx
More

  Ще се проведе извънредно заседание на НСТС

  На 7 юни

  Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание във вторник. Има три основни точки, които ще бъдат обсъдени.

  При първата ще се обсъжда Закона на бюджета на НЗОК за 2022 г.

  При втората предстои да се обсъди Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на ДОО (Държавно обществено осигуряване).

  В края на заседанието ще се обсъди Закона за държавния бюджет. Тази седмица предстои актуализацията на бюджета да влезе в парламента.

  Ето и някои основни параметри на бюджета: Средногодишната инфлация ще достигне до 11,9%. Това става ясно от прогнозата, на базата на която са направени изчисленията за актуализацията на бюджета от 1 юли. Проектозаконът е публикуван на сайта на Министерството на финансите и от него става ясно, че лимитът на нов държавен дълг се повишава до 10,3 милиарда лева, предаде БНР.

  В мотивите на законопроекта за актуализация на бюджета е направена детайлна разбивка на ефекта от антикризисните мерки, свързани с намаляване на ДДС ставката при енергоносителите от 20 на 9 на сто и на хляба до нула. Заедно с увеличените разходи за пенсии общият ефект става 1,645 милиарда лева.

  Заетостта ще продължи да се увеличава.