fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 14:39

Щафетата с олимпийския огън стартира в Пекин

За първи път в историята не само хора, но и роботи ще участват в предаването на факела

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри през 2022 година стартира в Пекин, предаде БТА. Тържествената церемония се състоя в Олимпийския парк в северната част на китайската столица.

“Обявявам началото на щафетата с огъня за Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин”, каза Хан Чжън, първи вицепремиер на Държавния съвет на Китайската народна република.

Заради пандемията маршрутът и продължителността на щафетата са значително намалени. За да се предотвратят рисковете от разпространението на коронавирус, щафетата ще се проведе без зрители. Освен това етапите й са разположени далеч от оживени улици и райони.

Щафетата ще стигне до пекинския стадион “Птиче гнездо” в петък, където все още неназованият последен факлоносец ще запали олимпийския огън. Това е същото място, на което горя факелът за Пекин 2008.

Общо в нея ще участват около 1200 факелоносци на възраст от 14 до 86 години. Освен това в щафетата ще се включат представители на около 20 държави по света.

Огънят ще премине покрай малка част от големите забележителности в страната. Сред тях са Летният дворец в столицата, участъкът от Великата китайска стена – Бадалин, окръгът Чжанцзякоу в провинция Хъбей, където ще бъдат проведени някои от ски състезанията, както и други места.

За първи път в историята не само хора, но и машини ще участват в предаването на факела: роботи-амфибии ще транспортират огъня под вода в река Юндин, а самозадвижващи се превозни средства ще бъдат използвани на площадката в индустриалния парк Шоуган (част от парка на зимните олимпийски игри).

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img