fbpx
More

  Стево Пендаровски: Остро осъждам палежа на Културния център на българската общност в Битоля

  Към Битоля пътува българският министър на външните работи Теодора Генчовска

  Остро осъждам палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България, написа на страницата си във Фейсбук президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

  Той призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите.

  През нощта или рано тази сутрин бе запален Културният клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Изгоряла е табелата с името на Клуба-Иван Михайлов. Неизползваема е и входната врата на центъра.

  На място е извършен полицейски оглед. Издадена е прокурорска заповед за експертиза на откритите улики и осигуряване на записите от охранителните видеокамери на самата сграда и на околните сгради, се казва в съобщение от прокуратурата.

  Представителите на Културен клуб “Иван Михайлов” в Битоля очакват виновниците да бъдат открити и да понесат отговорност. 

  Към Битоля пътуват българският министър на външните работи Теодора Генчовска, която е на двудневно работно посещение в Северна Македония, и посланикът на страната ни в Скопие Ангел Ангелов, допълва БТА. 

  “Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда акта на умишлен палеж на входа на сградата на сдружението “Иван Михайлов” в Битоля. Този вандалски акт е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще. Това престъпление не е извършено случайно в ден, когато двете страни ще продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. Компетентните органи на държавата полагат усилия за откриване на извършителя на този вандалски акт,” пише в съобщение на МВнР на Северна Македония.

  Културният клуб “Иван Михайлов” в Битоля съществува от 2019 г. Официалното му откриване беше на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска, посланика на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералния консул в Битоля Димитър Иванов, бившия министър на външните работи Екатерина Захариева, бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателя на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, както и други настоящи и бивши народни представители и общественици.  

  Реакциите в Северна Македония на откриването на Културния клуб “Иван Михайлов” в Битоля, свързани основно с името на центъра бяха многобройни. 

  “За съжаление, с посещението на българската делегация в Битоля, духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Затова напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни”, каза след откриването във видеообръщение премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

  “Даването на име на културните институции на доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война не служи на благородна кауза”, написа на фейсбук страницата си президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. 

  “Иван (Ванчо) Михайлов е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците,” каза съпредседателят на историческата комисия от Северна Македония Драги Георгиев.

  Лидерът на опозицията Християн Мицкоски нарече откриването на клуба с името Иван Михайлов провокация и попита кой би бил този политик или историк, който ще седне на масата с колегите си от България и ще продължи да преговаря за постигане на споразумение поне до юни.

  “Ако това е, за да се намери извинение да блокират отново Република Северна Македония, направиха го доста успешно,” каза той.

  Външният министър Буяр Османи каза, че не реагира с емоции, а според стратегията на държавата.

  “Облак се спусна върху отношенията между двете държави, които се опитвахме да изясним през последните няколко месеца, но не мога да позволя това да наруши процеса на интеграция, защото ние нямаме алтернатива и пак ще изгубим време. Фактът, че ние не бяхме там означава, че ние казахме: За нас това е неприемливо. С друго име ние бихме отишли заедно да открием такъв център,” коментира той тогава той.