-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:36:46
-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:36:46

Стефан Янев: Затваряме въглищните централи през 2038 година

Датата е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

България ще затвори въглищните си централи през 2038 година. Това е планираната от служебното правителството дата за затварянето им, която е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост, който служебното правителство ще внесе. Това каза премиерът Стефан Янев, който участва на XV среща на бизнеса с правителството, посветена на сферите на икономиката и техните решения.

Служебният кабинет ще прави опити да преговаря с Европейската комисия за датата 2040 г., защото планът още не е внесен, каза Янев. Той допълни, че точната дата ще стане ясна до края на седмицата, когато е и крайният срок, който си сложи правителството за внасяне на плана за одобрение в Брюксел, съобщава в. “Труд”.

Янев намекна, че ще искаме ревизия на Зелената сделка. На въпрос какво точно предлага, той не даде конкретен отговор, а посочи, че тази седмица предстои дебат с представители на ЕК по тази тема и не трябвало “да си сваляме картите” предварително.

От думите му се разбра, че кабинетът е повишил още плановете за изграждане на възобновяеми енергийни източници и е повишил тяхната мощност от предвидените в предишния вариант 1,7 гигавата на 2,5 гигавата за построяване до 2026 г. Остава и намерението за замяна на въглищните мощности в държавната ТЕЦ “Марица Изток 2” с такива на природен газ.

Премиерът е възложил на междуведомствена група, която да изготви енергийна стратегия на България, която щяла да бъде представена на следващото Народно събрание. Стратегията трябвало да бъде готова следващия месец. В нея Янев искал да залегне и дебата за ядрената енергетика, която според него нямала алтернатива.

Премиерът призна, че бизнесът у нас е притеснен от високата цена на тока, но тенденцията била такава за цяла Европа. Като мерки за подкрепа на индустрията отново бяха изброени мярката за компенсации с 50 лева на мегаватчас, които могат да се платят реално най-рано от декември и то, ако следващото Народно събрание одобри актуализация на бюджета.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук