5.12.2022 | понеделник | 02:17

Стефан Янев: Обмисляме да обявим ден на траур, координираме се със Скопие на всички нива

Публикувано:

Сподели поста:

Премиерът от служебното правителство Стефан Янев изказа съболезнования на министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, като заяви, че България обмисля да въведе ден не траур във връзка с двете трагедии през изминалото денонощие. През изминалата вечер 9 души загинаха при пожар във варненското село Рояк, а рано тази сутрин 45 души загинаха, след пожар в туристически автобус с граждани на РСМ, Сърбия и Белгия.

Това стана ясно след брифинг пред журналисти. Премиерът Зоран Заев изтъкна, че при такива тежки случаи, трагедиите са общи.

„Особен ден с две сериозни трагедии. Загинаха български граждани в дом за възрастни хора, 8 часа по-късно над 40 души от различни националности. Трагедиите са това, което ни докосва и прави хора. Нека изразим съпричастност към близките и семействата на загиналите“, призова Янев.

Българският премиер уточни, че се обсъжда възможността в страната да бъде обявен ден на национален траур, но разговорите по темата тепърва предстоят. Той обясни, че между българската и македонска страна е създадена координация на всички нива.

„Двамата с премиера Заев сме в постоянна връзка. Българските и македонски власти са в постоянна координация – здравните, вътрешни и външни министерства. Прокуратурата също. Българската държава работи с всичките си органи бързо и в този момент. Надяваме се, че разследването ще ни научи на поуките, които ще ни предпазят от бъдещи инциденти“, каза той.

Македонският премиер Зоран Заев благодари на българските власти за бързата реакция и помощта, която е била оказана, и потвърди думите на колегата си, че синхронът между институциите на двете страни е на високо ниво.

„Бях информиран от премиера Янев минути след катастрофата. Доверието в институциите, ангажирани с разследването, е голямо. Болката е голяма и за двете държави, двата народа. Експертите ще коментират детайлите около тази ужасна трагедия. След срещата и с президента Радев се връщам в Скопие, където ще обявим ден на национален траур“, каза Заев.

Той допълни, че разполага с подробности за фирмата и случилото се, но отказа да ги коментира, за да не смути близките на загиналите. Българският премиер от своя страна отрече възможността катастрофата да е в резултат на инфраструктурни проблеми с участъка.

„Не бих приел участъкът от магистралата, дупки или неравности да бъдат определени като причина за инцидента. По-скоро причината е друга. Имаме информация по всички въпроси, но тя е част от следствието. Резултати от разследването ще има, когато то приключи“, заяви той.

Двамата премиери се обединиха около мнението, че моментът не е подходящ за коментиране на двустранните противоречия по темата за евроинтеграцията на Скопие.

„Ние сме в добро и лошо заедно. Братски народи. Ще си помагаме и в добро, и в лошо. Смятам, че трагедията ще има позитивно влияние за нашите отношения, защото институциите ни си помагат. Тук сме, за да си помогнем, когато е тежко. Надявам се в бъдеще да споделяме само радости. Радвам се, че избрахте президент. Когато съседите са добре и ние сме добре“, изтъкна Заев.

От брифинга стана ясно, че към момента Република Северна Македония не се нуждае от логистична подкрепа, но София разполага с готовност тя да бъде указана. Беше уточнено също, че има готовност настанените македонски граждани в Пирогов да бъдат транспортирани до болница в Скопие или за домашно лечение в първия момент, когато това е възможно.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...