3.12.2022 | събота | 08:34

Стефан Янев: Машинният вот е сигурен

Публикувано:

Сподели поста:

Истината е, че българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет, съвместно с ЦИК, е предприел всички необходими мерки, така че да има един честен вот, който отразява реално гласовете на хората. Това каза служебният премиер Стефан Янев.

„Няма възможност друг тип машини, друг тип флашки или карти да бъдат използвани по време на вота“, увери той.

Янев заяви, че има готовност Държавната агенция „Електронно управление“, заедно с Централната избирателна комисия, да публикуват на страницата на Комисията серийните номера на машините, флашките и карти.

„Така че всеки един да може да провери в съответната секция, в която гласува, дали тази машина отговаря на това, което е публикувано. Няма никаква възможност да бъдат подменяни машини или други периферни устройства“, увери той.

Премиерът коментира, че целият казус около появилите се несертифицирани машини е спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват.

Попитан как ще се гарантира честността на изборите, тъй като различни политически партии излизат и предупреждават, че вотът ще е опорочен, Янев заяви, че предходните избори са преминали почти без проблеми, не е имало съмнение в честността на вота, нито в начина за използването на машините.

Той попита защо сега има такива съмнения. Премиерът подчерта, че всички тези внушения са с цел да се дискредитира системата на изборите, но това се прави от определени партии и затова призова всички политически сили да бъдат по-обрани и да не внушават, че машинният вот е несъвършен инструмент.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...